مدیرکل میراث‌فرهنگی لرستان مطرح کرد؛

دره خرم‌آباد؛پنجره‌ای به تاریخ ۶۳ هزارساله بشر

مدیرکل میراث‌فرهنگی لرستان گفت:ثبت جهانی دره خرم‌آباد نه‌تنها نخستین پرونده پارینه‌سنگی ایران در یونسکو محسوب می‌شود،بلکه یکی از کهن‌ترین پرونده‌های جهان نیز به شمار می‌رود.

به گزارش همای سعادت به نقل از فارس عطا حسن‌پور در حاشیه نشست ثبت جهانی مجموعه‌ای از محوطه‌های پیش‌ازتاریخ در دره خرم‌آباد اظهار کرد: این پرونده که با پیگیری‌های استاندار لرستان و همکاری نهادهای مرتبط به نتیجه رسید، شامل شش مکان باستانی با عرصه‌ای بالغ بر ۴۰۰ هکتار و حریمی بیش از ۷ هزار هکتار است.

وی افزود:غار کلدر با قدمت ۶۳ هزار سال، قدیمی‌ترین اثر این مجموعه محسوب می‌شود که شواهدی از حضور انسان هوشمند را در خود جای داده است.غار قمری با پیشینه‌ای حدود ۵۰ هزار سال، متعلق به دوران پارینه‌ سنگی میانه و محل زندگی نئاندرتال‌ها بوده است.

به گفته مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان گفت: کاوش‌های مشترک باستان‌شناسان ایرانی، آمریکایی و بلژیکی در غار یافته نیز لایه‌های فرهنگی مربوط به پارینه‌سنگی جدید با قدمت ۴۰ هزار سال را آشکار ساخته‌اند.

حسن پور گفت:غار کنجی با قدمت ۵۰ هزار ساله که در دهه ۶۰ میلادی توسط پروفسور آمریکایی مورد کاوش قرار گرفت، از دیگر نقاط شاخص این مجموعه است. پناهگاه صخره‌ای گر ارجنه نیز به دلیل دارا بودن شواهدی از هر دو دوره پارینه‌سنگی میانه و جدید از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

وی بیان کرد:این پرونده موفق به احراز معیار سوم یونسکو شده که بر نشان‌دهندگی تمدنی کهن یا فرهنگی از میان رفته تأکید دارد.

حسن‌پور این رویداد را نقطه عطفی در تاریخ باستان‌شناسی ایران دانست و افزود: ثبت جهانی دره خرم‌آباد نه‌تنها نخستین پرونده پارینه‌سنگی ایران در یونسکو محسوب می‌شود، بلکه یکی از کهن‌ترین پرونده‌های جهان نیز به شمار می‌رود.

انتهای پیام/