دانستنی های بهداشت مواد غذایی؛

شناسایی تقلبات در رب گوجه

رب گوجه فرنگی از آن دسته محصولاتی است که به شدت در آن تقلب وجود دارد. بسیاری از افراد سودجو و شرکت‌های نامعتبر برای درست کردن رب گوجه فرنگی از گوجه‌های فاسد، رنگ و یا موادی به جز گوجه فرنگی استفاده می‌کنند.

همای سعادت- در این یادداشت راه‌های تشخیص رب گوجه فرنگی اصل و باکیفیت از رب‌های تقلبی آشنا شوید.

انواع مختلفی از تقلبات ممکن است در تولید رب گوجه اتفاق بیفتد. شناسایی غلظت اندک مواد تقلبی مانند دانه پاپریکا، نشاسته ذرت، ساکارز، رنگ‌های سنتزی و نمک با استفاده از روش‌های آزمایشگاهی پیشرفته ممکن است.

در مواردی افراد سودجو رب گوجه را با مقداری پوره‌ی کدو یا کدوی پخته و له شده مخلوط می‌کنند و همراه با آن می‌جوشانند. همچنین ممکن است مقداری سیب زمینی پخته و له شده به آن اضافه کنند یا با افزودن مقداری نشاسته به رب گوجه با جذب آب آن باعث سفت و غلیظ شدن رب گوجه شوند.

برای تشخیص وجود نشاسته در رب گوجه می‌توان چند قطره محلول ید به آن اضافه کرد که در این صورت رنگ آن آبی می‌شود.

رب را روی یک سطح صاف مانند پشت سینی بریزید و با شی مسطح دیگری مثل شیشه یا ته لیوان، روی آن فشار دهید تا رب پخش شود و به صورت یک لایه نازک بین دو سطح قرار بگیرد در این صورت ناخالصی‌هایی مثل هسته، پوسته، ذرات خارجی و سایر مواد زائد قابل تشخیص خواهد بود.

رب را ده برابر رقیق و سپس منجمد کنید. بافت‌هایی را که به رب اضافه شده‌اند، می‌بینید.

یک قاشق از رب را در یک لیوان آب حل کنید، اگر قرمز رنگ بود خوب و اگر نارنجی یا زرد بود نشان‌دهنده وجود کدو یا سیب زمینی است.

رب گوجه اگر با کدو مخلوط شود عطر، طعم و رنگ آن تغییر خواهد کرد. بافت کدو حالت رشته‌ای و تکه‌تکه دارد و قوام و یکنواختی رب طبیعی را ندارد.

اگر مقداری از آن را در آب حل کنید تکه‌های ریز و الیاف کدو را مشاهده می‌کنید، اما رب طبیعی کاملا در آب حل می‌شود. با این‌حال اگر مقدار کدوی مخلوط شده با رب کم باشد، تشخیص آن دشوار می‌شود.

دکتر الهه عسکری عضو هیات علمی دانشگاه و متخصص بهداشت مواد غذایی

انتهای پیام/