“اسفندیار غضنفری امرایی” شاعر و مولف لرستانی
زندهیاد اسفندیار غضنفری امرایی شاعر،نویسنده و محقق لرستانی زاده ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۲۹۴ خورشیدی در کوهدشت و درگذشته اسفند ماه ۱۳۷۱ است.
همای سعادت- او خود در زندگینامه خودنویسی چنین بیان داشته است: “در اردیبهشت ماه ۱۲۹۴ شمسی در کوهدشت به دنیا آمدم. در آن روزها بین مرحوم پدرم و خوانین سلسله و دلفان اختلافاتی به وجود میآید که منجر به جنگهای متعدد میگردد. به همین مناسبت پدرم خانواده را به منطقه دورود فرامان در محال کرمانشاهان کوچ میدهد.
پدرم نظرعلی خان امیر اشرف رئیس ایل امرایی بود که حکومت مناطق طرهان – چگنی – سلسله و دلفان را نیز به عهده داشت و مادرم قزی خانم نوه اسد خان فیلی رئیس ایل بیرانوند بود که در عنفوان شباب توسط ظل السلطان فرزند ناصرالدینشاه کشته شد.
کتابشناسی:
– در سال ۱۳۴۷ دیوان میر نوروز، شاعر شهیر لر، را تصحیح و به چاپ رسانید که بیش از پنج بار چاپ شده است.
– شرححال کارمندان دولت – سرودهی خودش – که حاوی اشعاری انتقادی از وضعیت اسفبار ادارات و معیشت کارمندان دولت بود را در سال ۱۳۵۰ در چاپخانهی دانش خرمآباد به چاپ رسانید.
– در سال ۱۳۵۵ دیوان ملا پریشان شاعر و عارف بزرگ لک را با خط خودش به صورت افست در چاپخانه دانش و توسط انتشارات کتابفروشی رشنو منتشر کرد.
– گلزار ادب لرستان، آخرین اثرش که در زمان حیات با همّت مرحوم غلامحسین رضایی انجام داد و آن را با همان ماشین تحریر، خودش تایپ کرد و در چاپخانهی دانش خرمآباد در سال ۱۳۶۳ به صورت افست منتشر شد.
– شرح دیوان ملا پریشان یا عارف کیست، صوفی کدام است؟ که شامل کلیهی اشعار ملا همراه با ترجمه و تفصیر ابیات و مطابقت آرای ملا با بزرگان عرفان و تصوف ایرانزمین، کتابی غنی و پر بار، حاوی نکات نغز عرفانی که مستلزم تحقیقی جامع و صرف وقت زیاد و غور و بررسی در کتب متصوفه و عرفا بوده است. که پسرش اسعد غضنفری در سال ۱۳۸۷ آن را به چاپ رساند.
– تاریخ و جغرافیای لرستان یا تاریخ غضنفری (روزگاران لرستان از آغاز تا عصر پهلوی). این کتاب شامل سه بخش است: بخش اول، لرستان، قبل از میلاد تا عصر قاجار که تماماً از متون کهن استخراج گردیده است. بخش دوم، لرستان در عصر حاضر یا تاریخ دودمان غضنفری که در نتیجهی تلاش و کوشش مؤلف، از سینهی پیران سالخورده و همچنین اسناد و مدارکی که با سعی فراوان بهدست آورده و کتب تاریخی موجود به رشته تحریر کشیده شده است. این قسمت کتاب به خاطر طبع شاعری که در فطرت او آمیخته بود و تسلّط بر ادبیات و فولکلور و جغرافیای منطقه، با نثر شاعرانه و تأثیرگذار حاوی داستانها و ماجراهایی خواندنی، آمیخته با آداب و رسوم و اعتقادات مردم لرستان، روشنگر بسیاری از رخدادهای صد سال اخیر غرب کشور میباشد. و بخش سوم جغرافیای لرستان میباشد که به صورت یک سفرنامه با نثری روان حاوی نکات فولکلوریک مناطق مختلف و ایلات لرستان به رشتهی تحریر در آمده است.
– مجموعه اشعار، که بالغ بر دوازده هزار بیت در بحور مختلف عروضی میباشد که توسط پسرش گزیدهای از آن چاپ و منتشر شده است.
– کتاب نادرنامه (شرح جنگهای نادر شاه افشار)، اشعار لکی، سرودهی سرهنگ الماسخان کندولهای همراه با ترجمهی ابیات ک چاپ و منتشر شد.
– لغتنامه، شامل هفت هزار لغت لکی و هفت هزار لغت لری که متأسفانه چاپ نشد.
– فولکلور، ضربالمثلها و آداب و رسوم لرستان.
– کتاب شجاعان تاریخ، به فارسی که حاوی شرح زندگانی شخصیّتهای تاریخی این مرز و بوم مانند لطف علیخان زند، منصور آل مظفّر، جلالالدّین خوارزم شاه و… است.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰