برونسپاری و اعتماد به تشکلها؛دو راهکار مهم دولت در پیشبرد اهداف
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی دامداران لرستان برونسپاری و اعتماد به تشکلها را دو راهکار مهم دولت در پیشبرد اهداف تعاونی ها عنوان کرد.
به گزارش همای سعادت یوسف بیرانوند،عضو هیأت مدیره اتحادیه مرکزی دامداران ایران گفت:اتحادیه شرکتهای تعاونی دامداران استان لرستان دارای ۱۳ شرکت تعاونی عضو است و براساس سامانه، حدود ۴۶ هزار دامدار عضو تعاونیهای تحت پوشش آن هستند.
وی افزود: بحث سرمایهگذاری از جمله مشکلاتی است که اتحادیه با آن مواجه است، زیرا اکثر دامداران عضو از سرمایه چندانی برخوردار نیستند و تنها مبلغی به عنوان حق عضویت به شرکتهای تعاونی پرداخت میکنند و این در حالی است که اتحادیه نیز هیچ وجهی از تعاونیهای عضو خود دریافت نمیکند.
بیرانوند گفت:در واقع سرمایه اتحادیه، بیشتر توسط اخذ تسهیلات از صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی استان و همچنین صندوق دامپروری کشور تأمین میشود.
وی همچنین در رابطه با نحوه تأمین نهادههای دامی مورد نیاز دامداران عضو اعلام داشت: اتحادیه شرکتهای تعاونی دامداران استان لرستان با ۲۰ کارخانه خوراک دام در استان، قرارداد منعقد کرده و این کارخانجات، رتبهبندی شدهاند و طبق فرمولی که ما با نظارت جهاد کشاورزی و معاونت امور دام به آنها ارائه میدهیم، اقدام به تولید خوراک دام میکنند.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی دامداران لرستان یکی از اقدامات مؤثر این اتحادیه را راهاندازی سامانه «مال یار» برای اولین بار در کشور ذکر کرد و گفت: این سامانه به گونهای طراحی شده است که سهمیه هر دامدار را براساس تعداد دام و نیاز او شفافسازی کرده و او میتواند با مراجعه به عاملین فروش یا تعاونیها و با ارائه کد ملی خود، پیامکی را از طریق تلفن همراه دریافت نماید. پس از آن نیز قیمت نهاده به او اعلام میشود و با دریافت رمز دوم و ارائه آن به کارخانه میتواند سهمیه خود را دریافت نماید.
بیرانوند ادامه داد:در واقع با این روش، کل دامداران استان به حق خود میرسند و توزیعکنندگان نهاده نیز نمیتوانند نهادهای را خارج از سهمیه در اختیار کسی قرار دهند و نهاده از بنادر مبادی تا زمان ورود به استان، رصد شده و در اختیار دامدار قرار میگیرد.
وی در ادامه،ضمن اشاره به این که مهمترین مشکل دامداران، بحث انباشت دام به واسطه واردات گوشت است، گفت: متأسفانه این امر، بازار فروش دامداران را کساد کرده و باعث شده است که دامهای پرواری روی دست آنان بماند؛ به طوری که در برخی پرواربندیها گاهاً، شاهد دامهایی با وزن یک تن هستیم که این امر علاوه بر تحمیل هزینه خوراک به دامداریها، به دلیل افزایش چربی در گوسالهها، سلامت مصرفکنندگان و جامعه را نیز تهدید میکند. از طرفی، به واسطه واردات نهادههای دامی، ارز زیادی از کشور خارج خواهد شد.
بیرانوند، راهکار اساسی برای جلوگیری از انباشت دام را حمایت دولت از تولید داخلی ذکر کرد و افزود: دولت میتواند به جای تخصیص ارز نیمایی برای واردات گوشت، تسهیلاتی را در اختیار دامداران کشور قرار دهد. وی افزود: در واقع با حمایت از تولید داخل، بسیاری از مشکلات دامداران مرتفع میشود و قاعدتاً مشکل گوشت نخواهیم داشت و حتی قادر به صادرات نیز خواهیم بود.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی دامداران لرستان، مشکل دیگر دامداران را کمبود نقدینگی خواند و افزود:متأسفانه دولت در حال حاضر هیچگونه تسهیلاتی را به عنوان سرمایه در گردش به دامداران پرداخت نمیکند.
این مقام مسئول به چالشی دیگر اشاره کرد و گفت:مشکل گاوداران شیری با کارخانجات لبنی بود. وی در این رابطه افزود: پرداخت وجه شیر دامداران توسط کارخانجات لبنی گاهاً حدود ۶ ماه نیز به طول میانجامد که متأسفانه پیگیریهای مکرر در این رابطه نیز نتیجهای نداده است.
وی سپس ضمن اشاره به این که اتحادیه شرکتهای تعاونی دامداران استان لرستان در زمینه تنظیم بازار گوشت استان نیز تاحدودی نظارت دارد، گفت: در این رابطه درخواست ما از مسئولین این است که در راستای تنظیم بازار گوشت قرمز و لبنیات، اختیارات بیشتری به اتحادیهها دهند و تنظیم بازار این محصولات به اتحادیهها واگذار شود.
مدیرعامل این اتحادیه در ادامه تأکید کرد: بر اساس قانون جامع دامپروری مصوب مجلس شورای اسلامی، دولت موظف است در راستای حمایت از تولیدات دامی در زمان افزایش تولید و کاهش قیمت تولیدات دامی، خرید تضمینی انجام دهد و در این راستا، پشتیبانی امور دام کشور، مبادرت به خرید گوشت گوساله پرواری دامداران نماید، اما متأسفانه قیمت اعلام شده جهت خرید تضمینی، کارشناسانه نبوده و زیر قیمت تمام شده است که انتظار میرود اگر دولت قصد حمایت واقعی از تولید و در نهایت، تولید پایدار و خودکفایی را دارد باید قیمت خرید، واقعی و کارشناسی شده باشد.
بیرانوند همچنین حمایت شخص وزیر جهاد کشاورزی و معاونان این وزارتخانه به خصوص معاونت تولیدات دامی و معاونت توسعه بازرگانی را در حمایت از تشکلها و اتحادیهها ضروری دانست و گفت: متأسفانه در زمان تصدی مسئولیت معاونت پیشین توسعه بازرگانی، اعتقادی به پای کار آمدن اتحادیهها وجود نداشت؛ از این رو در بحث واردات نهادهها دائما با مشکل مواجه بودیم، اما اخیراً با تغییر این معاونت امیدواریم از این پس هماهنگیها و همکاریهای لازم با اتحادیه صورت گیرد تا بتوان نسبت به رفع مشکلات اقدامات مناسبی انجام داد.
وی همچنین بحث برونسپاری را یکی دیگر از موضوعات مهمی خواند که باید هر چه سریعتر توسط دولت به اجرا درآید و در این رابطه گفت: وزیر جهاد کشاورزی در اولین جلسه دیدار با مدیران اتحادیهها، بحث اجرایی ساختن برونسپاری را به شرط همکاری تشکلها وعده دادند. هماکنون تشکلها و اتحادیهها تا جایی که در توان دارند پای کار ایستادهاند و امیدواریم با حمایت ایشان بتوان این بحث را اجرایی ساخت.
بیرانوند افزود: متأسفانه در سنوات گذشته، خشکسالی و افزایش قیمت ارز باعث شد بسیاری از واحدهای دامداری به تعطیلی کشیده شوند و دام خود را به کشتارگاه بفرستند؛ به طوری که براساس آمار در استان لرستان، شاهد از بین رفتن ۵۰ درصد از دامها بودهایم که این امر نیاز به بازیابی و حمایت دارد.
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی دامداران لرستان اظهار داشت: متأسفانه به واسطه برخی اقدامات اشتباه، کشور ما از صادرکننده گوشت، تبدیل به واردکننده شد که امیدوارم با حمایت کافی از دامداران بتوان تولید داخل را رونق بخشید.
وی افزد: همانگونه که همه ما مستحضر هستیم ایران در سنوات گذشته و اوایل انقلاب، واردکننده محصولات لبنی بود، اما به واسطه تلاش مجدانه تولیدکنندگان این صنف از واردکننده به صادرکننده محصولات لبنی تبدیل شدیم. در این رابطه تقاضای عاجزانه بنده این است کاری نکنیم که مجدداً واردکننده این محصولات شویم. امیدواریم با حمایتهای مناسب و پرداخت به موقع وجه دامداران توسط کارخانجات لبنی بتوان از دامداران حمایت و از مشکلات موجود گذر کرد و نیاز داخلی در زمینه گوشت و لبنیات را تأمین نمود.
وی در پایان ضمن تأکید بر این که باید دست تولیدکنندگانی را که در شرایط سخت، با حداقل سود و حداکثر زیان تولید میکنند بوسید، گفت: دامداران ما، تمامی عمر و زندگی خود را صرف تولید کردهاند و نمیتوانند به حرفه دیگری غیر از تولید بپردازند؛ به طوری که گاهاً برخی از آنان با در اختیار داشتن ۲ هکتار زمین، از چندین رأس دام نگهداری میکنند.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰