یکی از نقاط عطف تاریخ بشر در غارهای خرمآباد است
باستانشناس پیشگام آمریکایی دانشگاه میشیگان گفت:یکی از نقاط عطف تاریخ بشر در غارهای خرمآباد است.
به گزارش همای سعادت،پروفسور «جان اسپت»، استاد بازنشسته انسانشناسی و موزه دار افتخاری دانشگاه میشیگان، که در سال ۱۹۶۹ در غار کنجی کاوش کرده بود، به مناسبت ثبت محوطههای پیش از تاریخ دره خرمآباد در فهرست میراث جهانی یونسکو با تبریک ثبت جهانی غارهای پارینهسنگی ایران در یونسکو بیان کرد: ثبت این مجموعه در فهرست میراث جهانی یونسکو خبری فوقالعاده و نشان از اهمیت غارهای این دره در درک خاستگاه و پراکنش انسانهای مدرن است.
وی افزود: شواهد باستانشناسی، فسیلی و ژنتیک نشان میدهند که گونه ما، انسانهای مدرن یا هومو ساپینس- حدود ۳۰۰ هزار سال پیش در جنوب صحرای آفریقا پدیدار شد و پس از حدود ۶۵ هزار سال پیش به آسیا و اروپا پراکنش یافت. مناطق پرآب مانند خاور نزدیک، آناتولی و ارتفاعات غنی دره خرمآباد زیستگاههای حیاتی برای این مهاجران بودند. همانطور که اجداد ما در اوراسیا پراکنده شدند، با ساکنان بومی این مناطق یعنی نئاندرتالها، دنیسووایی ها و دیگر جمعیتهای «کهن» روبهرو شدند، با آنها آمیختند، احتمالاً جنگیدند و در نهایت جایگزین آنها شدند. این دوره از مواجهه و تعامل، یکی از نقاط عطف تاریخ بشر است که مدارک این رویدادهای مهم، در غارهای خرمآباد به خوبی حفظ شده است.
اسپت تصریح کرد: برای من افتخار بزرگی است که کاوش ما در سال ۱۹۶۹ در غار کنجی که باعث کشف لایههای غنی پارینهسنگی میانه و تدفینهای دوره مسسنگی و عصر مفرغ شد، به این پرونده کمک کرده است. دیدن اینکه غار کنجی به عنوان بخشی از نخستین مجموعه پارینهسنگی ایران در فهرست میراث جهانی به رسمیت شناخته شده، باعث غرور است. این رویداد مهم، خاطرات زیبای دره باشکوه خرمآباد و مهماننوازی همیشگی مردم لُر را که بیش از ۵۰ سال پیش از ما استقبال کردند را در من زنده میکند.
ناگفته نماند، پروفسور اسپت که کاوش غار کنجی را به عنوان بخشی از رساله دکترای خود انجام داد، تاکنون مقالات متعددی درباره نتایج حفاری هایش در این غار منتشر کرده است که هم به بقایای پارینهسنگی میانی و هم به تدفینهای دوره مسسنگی و عصر برنز میپردازند. وی همچنین مقالات و کتب متعددی درباره تکامل رژیم غذایی، راهبردهای معیشتی و فناوریهای فرآوری غذا در میان جوامع شکارگر-گردآورنده کهن و امروزی منتشر کرده است.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 1در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰