معاون دانشگاه علوم پزشکی لرستان مطرح کرد؛

کاهش خطر ابتلا به بیماری‌ها با استفاده از روغن‌های مناسب

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: استفاده صحیح از روغن‌های مناسب خطر ابتلا به بیماریهای غیرواگیر را کاهش می دهد.

به گزارش همای سعادت، مریم کوشکی با اعلام این خبر اظهار داشت: پویش ملی تغذیه سالم در سال ۱۴۰۳ در راستای اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به مردم برای نحوه مصرف صحیح استفاده از روغن ها برای حفظ سلامتی برگزار می شود.

وی افزود: استفاده صحیح و اصولی از روغن‌ها، خطر ابتلا به بیماریهای غیرواگیر و مرگ و میر ناشی از آن را کاهش خواهد داد.

روش های کاهش مصرف روغن کدامند؟

معاون بهداشت دانشگاه با اشاره به ضرورت کاهش مصرف روغن، خاطرنشان کرد: برای مصرف کمتر چربی ها، غذاها را بصورت کبابی، تنوری، بخارپز یا آب پز مصرف کنید.

کوشکی گفت: هنگام طبخ غذا، روغن را به طور مستقیم از داخل بطری به درون ظرف غذا نریخته و آن را با قاشق اندازه گیری کنید و به مقدار کم داخل غذا بریزید.

وی عنوان کرد: از مصرف بی رویه شیرینی های خامه دار، چیپس، سس سفید ، سوسیس، کالباس، همبرگر، کله پاچه، مغز، دل و قلوه که حاوی مقدار زیادی چربی هستند اجتناب کنید.

کوشکی با اشاره به اینکه برای سرخ کردن مواد غذایی باید آن را با کمی روغن سرخ کردنی و حرارت کم تفت بدهید، بیان کرد: از حرارت دادن زیاد روغن ها و غوطه وری ماده غذایی در مقدار زیاد روغن خودداری کنید.

بهترین نوع روغن برای مصرف، چه روغنی است؟

معاون بهداشت دانشگاه در این رابطه بیان کرد: برای پخت و پز بهترین انتخاب ها روغن کانولا و روغن مخلوط است، لذا باید سعی شود از این دو روغن برای آشپزی ها استفاده شده و در هنگام خرید روغن مخلوط حتما اطلاعات روی بطری خوانده شود و روغنی را انتخاب کنید که از روغن کانولا در ترکیب روغن مخلوط استفاده شده باشد.

چربی ترانس چیست؟

کوشکی گفت: اسیدهای چرب ترانس یکی از عوامل مضر برای سلامتی بوده و خطرات زیادی برای بدن دارند، چربی ترانس شریان ها را مسدود می کند و خطر حمله قلبی و مرگ را افزایش می دهد.

وی تصریح کرد: چربی ترانس تولید شده صنعتی را می توان در مارگارین، روغن نیمه جامد، غذاهای سرخ شده و محصولات پخته شده مانند کراکر، بیسکویت و کیک و … یافت و غذاهای خیابانی و رستورانی پخته و سرخ شده نیز اغلب حاوی چربی ترانس تولید شده صنعتی هستند.

راهکارهای کاهش مصرف اسید چرب ترانس کدامند؟

معاون بهداشت دانشگاه در این رابطه تاکید کرد: در هنگام خرید مواد غذایی به برچسب تغذیه ای ماده غذایی نگاه کنید و مواد غذایی که بدون ترانس یا ترانس بسیار پایین هستند انتخاب کنید.

دکتر کوشکی افزود: مصرف روغن جامد و نیمه جامد را حذف کرده و بجای آن از انواع روغن مایع و البته به مقدار کم استفاده کنید، چراکه روغن های مایع اسید چرب ترانس ندارند.

وی یادآور شد: از مصرف روغن های حیوانی، دنبه و پی به دلیل میزان بالای اسید چرب اشباع که عامل ایجاد سرطان و گرفتگی عروق هستند خودداری کنید.

در برخی از مغازه‌ها یک سری روغن‌ها مانند روغن کنجد با دستگاه در حضور مشتری از دانه ها استخراج میشوند و به فروش میرسند آیا این روغن‌ها برای مصرف مناسب هستند؟

وی در این رابطه اظهار کرد: این روش تولید روغن کنجد چند ایراد و مشکل دارد؛هیچگونه نظارتی بر انتخاب دانه کنجد وجود ندارد، این دانه‌ها می‌توانند حاوی مقادیر بالایی از آفت‌کش‌ها، سموم سرطانزای ناشی از رطوبت و کپک مانند آفلاتوکسین باشند.

معاون بهداشت دانشگاه اضافه کرد: معمولا از کیسه حاوی کنجد، دانه‌های کنجد بدون پاک کردن یا بوجاری و شستشو به دستگاه روغن‌کشی منتقل می‌شوند و دمای روغن‌کشی در دستگاه پرس کنترل نمی شود، لذا آلودگی‌های قارچی یا میکروبی دانه‌ها مستقیما وارد روغن شده و بیماریزا هستند، بسته بندی مناسب نگهداری طولانی مدت، ندارند و زودتر از روغن کنجد تصفیه شده کارخانه‌ای یا صنعتی فاسد می‌شود.

روغن سرخ کردنی چه نوع روغنی است؟

کوشکی با بیان اینکه برای سرخ کردن غذاها باید از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده شود، اظهار داشت: استفاده از نوع بکر و فرابکر روغن زیتون آن به دلیل نقطه دود پایین برای سرخ کردنی ممنوع میباشد و صرفا امکان استفاده در پخت و پز و سالاد را دارد.

انتهای پیام/