جراتمندی چیست؟
جراتمندی نحوهای از گفتگو دربارهی احساسات، افکار،عقاید و باورها به شیوهای محترمانه،شفاف و صادقانه است.
یادداشت-جراتمندی مهارتی است که میتوان (و باید) به فرزندان آموزش داد. این مهارت به آنها کمک میکند تا روی پای خود بایستند و انعطافپذیر باشند.جراتمندی باعث ایجاد اعتمادبهنفس، عزتنفس و توانایی آنها برای تشکیل و حفظ روابط قویتر میشود.
بنابراین، کودکان دارای مهارت جراتمندی به احتمال زیاد قادرند:
• احساسات خود را شناسایی کنند
• برای خود و دیگران حرف بزنند
• اجتناب و پاسخ به قلدری
• مخالفت مودبانه
• تبادل نظر و گفتگو با دیگران
• «نه» گفتن بدون احساس گناه
• تشکیل روابط محکم
• ایجاد اعتمادبهنفس، عزتنفس و کنترل احساسات
رسیدن به جراتمندی؛ جراتمندی مهارتی است که با افزایش اطلاعات و تمرین کردن قابلیت ارتقا و بهبودی دارد.
۱- بپرسید و علتیابی کنید
بیاموزید خیلی زود گفتههای دیگران را قبول و تایید نکنید. هنگامی که با عقاید و درخواستهای دیگران روبرو میشوید، از آنها دربارهی چرایی و علتها سوال بپرسید، تا در یک فرآیند منطقی یکدیگر را متقاعد کنید.
۲- تعریف خود
صحبت کردن در مورد خودتان، افکار، احساسات و تجاربتان، احساس ابراز وجود بیشتری به شما میدهد و میزان جراتمندی را بالا میبرد.
۳- «نه» گفتن قاطع
گاهی اوقات شرایط به گونهای پیش میرود که افراد سعی دارند شما را بازیچهی خود کنند. به طوری که میخواهند شما به راحتی تسلیم امیال و خواستههای آنان شوید. لازم است زمانی که احساس میکنید دیگران کاری از شما میخواهند که منجر به هدر رفتن وقت و سرمایهتان میشود، با قاطعیت «نه» بگویید.
۴- روش بازتابی
در مواردی که دیگران چیزی از شما میخواهند که معقولانه است اما شما شرایط انجام آن را ندارید، استفاده از روش بازتابی بسیار کمککننده است. در این روش ابتدا رضایت و علاقهمندی خود را نسبت به پیشنهاد مطرح شده بیان میکنید و سپس میگویید که در حال حاضر شرایط پذیرش آن را ندارید.
۵- اعلام موضع با جملهی سهبخشی
بخش همدلانه یا بازخورد مثبت
این بخش که با کلمهی «من» شروع میشود فضا را دوستانه میکند و از پرخاشگرانه بودن جملهتان جلوگیری میکند. همچنین طرف مقابل معمولا میفهمد که شما علت درخواست و مشکل او را درک کردهاید. مثلا «من میدونم که تو موبایل من رو لازم داری…»
بخش استدلالی
در این بخش دلیل یا دلایل تصمیم خودتان را اعلام میکنید. این دلایل باید تا حد ممکن کوتاه واضح و روشن باشند. یادتان باشد آوردن دلیل اضافی به ضرر خودتان تمام میشود. مثلا «اما چون تصمیم گرفتم موبایلم رو به کسی قرض ندهم؛ یا چون در طول روز به موبایلم احتیاج پیدا میکنم…»
بخش قاطع اعلام تصمیم خیلیها به این بخش نمیرسند و به همین خاطر جملهی ناتمامشان موجب میشود طرف مقابل سوءاستفاده کند و سکوت در این بخش را دلیل بر رضایت بگیرد. در این بخش شما تصمیمتان را بدون تعارف اعلام میکنید: «موبایلمو بهتون نمیدم.»
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 4در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰