ارگونومی چیست؟لزوم اجرای برنامه ارگونومی در محیط های اداری

«ارگونومی» یا «مهندسی فاکتورهای انسانی» از دو کلمه یونانی «Ergo» به معنی کار و «Nomos» به معنی قانون و قاعده گرفته شده است.

یادداشت-ارگونومی، ظرفیت‌ها و توانمندی‌های انسان را بررسی می‌کند و سپس اطلاعات به دست آمده را در طراحی مشاغل، فرآورده‌ها، محیط‌های کار و تجهیزات به کار می‌بندد.

هدف از اجرای برنامه ارگونومی در محیط اداری، تشخیص عوامل خطر محیط کار برای اختلالات اسکلتی- عضلانی و درک و شناخت کلیِ متدهای عمومی برای کنترل آن‌ها، شناسایی علائم و نشانه‌های اختلالات اسکلتی- عضلانی که ممکن است از مواجه شدن با چنین عوامل خطری حاصل شوند و آشنا شدن با دستورالعمل‌های مراقبت بهداشتی می‌باشد.

از نتایج به کارگیری دانش ارگونومی در محیط کار می‌توان به پیشگیری از اختلالات اسکلتی و عضلانی در بین شاغلین (مانند کمردرد، درد شدید در مچ دست، درد ناحیه گردن، درد ناحیه زانو یا آرنج و…)، کمک به پیشگیری از حوادث شغلی، افزایش میزان رضایت‌مندی کارکنان، افزایش رفاه و آسایش کارکنان، کمک به افزایش بهره وری در کار و کمک به افزایش تولید اشاره کرد.

برخی عوامل خطر که موجب بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی در محیط کار می‌شوند شامل موارد زیر هستند:

۱- حرکات تکراری مانند تایپ، کار با موس، نگاه مداوم به مانیتور، پانچ و منگنه زدن طولانی، کار با ماشین حساب

۲- وضعیت استاتیک که در یک وضعیت خاص اتفاق می‌افتد و موجب کاهش حرکت خون در اندام‌ها و ایجاد تنش در ماهیچه‌ها و عضلات می‌شود مانند نشستن طولانی مدت و عمودی بدون تکیه گاه پشت و یا نگه داشتن گوشی با گردن

۳- حالت بدنی نامناسب که در آن مفاصل دچار خمیدگی یا انحنا می‌شوند مانند خم کردن مچ دست در حین تایپ یا خم کردن سر برای دیدن مانیتور. علاوه بر موارد فوق عوامل دیگری نیز در بروز حالت‌های نامناسب تأثیرگذار هستند بعنوان مثال اگر پاهایتان را خم کرده و در زیر صندلی قرار دهید، خواهید دید که به تدریج بدنتان خم شده و از پشتی صندلی فاصله می‌گیرد (این حالت در زمانی‌که ارتفاع مانیتور پایین‌تر از حد نصاب باشد نیز رخ می‌دهد)، بنابراین در تنظیم ایستگاه کار دقت نمایید تا متناسب با حالت طبیعی بدنتان باشد.

۴- فشارهای مکانیکی ناشی از فشار وارده از سطوح یا اشیا سخت به بافت‌های نرم مانند فشار وارده از لبه میز بر روی مچ‌ها و یا فشار وارده از دسته‌های صندلی بر روی آرنج‌ها

روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان

انتهای پیام/