استاندار جدید و مدیریت فرابخشی برای کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی

شهر خرم‌آباد به عنوان مرکز استان لرستان دارای ۱۵ محله حاشیه‌نشین است.این شهر تعداد هشت دفتر تسهیلگری و توسعه محلی دارد. دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی، با هدف کاهش آسیب‌های اجتماعی محلات حاشیه‌نشین ایجاد شده‌اند.

همای سعادت -یادداشت -همچنین آنها وظیفه دارند مطالبات مردم اینگونه محلات را پیگیری کنند.در واقع اینگونه دفاتر حلقه رابط بین مردم و مسئولان هستند.جای تأسف دارد که خرم‌آباد این همه محله‌ی حاشیه‌نشین دارد.این خود گویای گسترش آسیب‌های اجتماعی و فقر اقتصادی است.هرچقدر تعداد محلات و مناطق حاشیه‌نشین شهرها بیشتر شود فقر و آسیب‌های اجتماعی هم افزایش می‌یابد.
رسیدگی به وضعیت محلات حاشیه‌نشین، یک وظیفه مهم فرابخشی است؛ یعنی همه باید پای کار بیایند؛ هر سازمانی هم متناسب با وظیفه قانونی‌اش.
شهرداری، استانداری، راه و شهرسازی، فرمانداری، همه و همه باید پای کار بیایند.
در استانداری یک مدیریت وجود دارد به نام مدیریت امور اجتماعی و فرهنگی که در حوزه کاهش آسیب‌های اجتماعی، فعال است.

استاندار جدید لرستان، «فرهاد زیویار»، می‌بایست به صورت ویژه برای کاهش آسیب‌های اجتماعی محلات حاشیه‌نشین، برنامه‌ریزی نماید.البته همه می‌دانیم که نقش شهرداری‌ها نیز در رسیدگی به وضعیت زیرساختی اینگونه محلات، یک نقش کلیدی و زیربنایی است.اما در حوزه‌ی آسیب‌های اجتماعی، موضوع دارای گستره‌ی کاری فرابخشی است و فقط مختص به یک سازمان یا یک نهاد نیست.به همین علت، نقش و کارکرد استاندار به عنوان هماهنگ‌کننده و فرمانده میدان، اهمیت صدچندان دارد.استفاده از ظرفیت معتمدان محلی و شوراهای محلی هم اهمیت دارد.می‌بایست به صورت منظم با اینها گفتگو کرد و در تصمیم‌گیری‌ها، نقش مشارکتی داشته باشند.

بنابراین، حوزه کاری امور اجتماعی و فرهنگی، چه در نهاد شهرداری و چه در نهاد استانداری، یک حوزه‌ی مهم است.این حوزه می‌تواند اگر استاندار لرستان بخواهد کارکرد خود را در کاهش آسیب‌های اجتماعی، ارتقاء بدهد.از شورای اسلامی شهر خرم‌آباد هم یک تقاضا دارم؛ بایستی به موضوع آسیب‌های اجتماعی محلات حاشیه‌نشین، نگاه ویژه‌ای داشته باشد.حتی ضرورت دارد شهرداری خرم‌آباد و استانداری لرستان، یک کمیته مشترک کاری با محوریت مدیریت امور اجتماعی و فرهنگی استانداری برای ساماندهی اساسی محلات حاشیه‌نشین شهر داشته باشند.ناگفته پیداست کارکرد دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی هم باید تقویت شده و ارتقا یابد.ما نیازمند تقویت نگاه سیستمی و فرابخشی از سوی استاندار جدید استان برای کاهش آسیب‌های اجتماعی هستیم.

اعتیاد، فقر، کودکان کار خیابانی، زنان بدسرپرست، خشونت‌های خانگی، مشاغل زیرزمینی، اقتصاد سیاه و … همگی از جمله آسیب‌های اجتماعی و اقتصادی هستند.حاشیه‌نشینی و اینگونه آسیب‌ها با همدیگر، پیوند خورده‌اند.
گستردگی آنها هم ایجاب می‌کند استاندار جدید لرستان، یک استراتژی فرابخشی را فرماندهی و مدیریت کند.

دکتر شهرام شرفی

انتهای پیام/