تحول مدیریتی در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان

مدیریت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان با یک نگاه استراتژیک و مسئولیت پذیری اجتماعی نشان داده است که یک تعهد واقعی نسبت به پیشبرد اهداف دولت سیزدهم برای رسیدن به یک توسعه پایدار دارد.

همای سعادت- دکتر اعظم روانشاد فرآیند مشارکت اهل رسانه در تعیین سرنوشت و چگونگی کمک اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به آنها را با برگزاری جلسات همفکری جداگانه آغاز نموده و این یعنی شروع یک فصلی جدید از مناسبات اجتماعی و فرهنگی که یکی از نیازهای اصلی اهل رسانه به حساب می آید.

بانوی توانمند اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لرستان از همان ساعات اولیه انتصاب؛ مدیریت تغییر را در دستور کار خود قرار داد و با بهره گیری از پارامترهای«آگاهی_تمایل_دانش_توانایی_تقویت سیستم»و برنامه ریزی به صورت پایدار برای دگرگونی مثبت در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و رسیدن به یک وضعیت مطلوب چرخه مدیریت تغییر را که خود یک علم خاص می باشد به حرکت درآورد.

اعظم روانشاد با اتخاذ یک اصل راهبردی در  تصمیم گیری و عزل و نصب های غیر منتظره به همه منتقدین القا کرد که آگاهانه در جهت پیشبرد اهداف راهبردی این اداره کل هیچگونه ترس و واهمه ای ندارد و ملاک برای وی فقط مطلوبیت در کار است نه پرداختن به حواشی که اگر غیر از این بود اکنون شاهد این آرامش در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لرستان نبودیم.

اما وجه تمایز خاص و ویژه بانوی مدیرکل اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان با دیگر مدیران در چیست.قبل از هر چیزی به مشکل بزرگ حاکم امروز بر سازمان ها و ادارات یک اشاره ای داشته باشیم.

ریاکاری؛ظاهرسازی و دورویی امروز در فضای اداری بخصوص بخش های مدیریتی به اوج خودش رسیده و همه کم و بیش جلوه گری آن را مشاهده کرده و می کنیم.اما اگر کمی با تآمل و تعمق بیشتری شیوه مدیریت و برنامه ریزی دکتر اعظم روانشاد در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی را مورد واکاوی و بررسی قرار دهیم پی خواهیم برد که تمام خط مشی و برنامه های اجرایی شده وی حاکی از این مهم می باشد که بساط بروز اینچنین رفتارهایی در این اداره کل جمع شده و این یعنی الگوهای رفتاری و همچنین ساختارهای سیاسی؛اجتماعی و فرهنگی در این اداره کل با ورود دکتر اعظم روانشاد متحول شده است.

تحلیل مدیریت دکتر اعظم روانشاد در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لرستان این است که می توان نشست و ناامیدی نسبت به تغییر اوضاع در تمام جامعه را ترویج داد و هیچ تلاشی هم در راستای تغییر اوضاع حاکم بر سازمان ها و ادارات انجام نداد.

این نوشتار یک اما دارد؛اما می توان با سپردن مدیریت و اعتماد به بانوانی همچون دکتر روانشاد که همه وقت خود را در این مدت کوتاه مصروف به تولید محتوای فرهنگی و اجتماعی و اقدامات انقلابی نمودند؛سپرد و شاهد تغییر اوضاع به سمت مطلوبیت بود.

اتفاقاتی در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان با مدیریت دکتر اعظم روانشاد در حال رخ دادن است که تاکنون مشابه اش در این اداره کل دیده نشده است؛رصد اوضاع و احوال ادارات شهرستان ها و چالش های موجود در آنها و تصمیمات نصف شبی همه و همه نشان از اشراف کامل مدیریتی دکتر روانشاد بر مجموعه تحت مدیریت خود را دارد.

یاسر نظری چگنی
انتهای پیام/