گزارش؛

زن،توسعه،تعالی جامعه

نقش تربیتی و اثرگذار زنان در خانواده برکسی پوشیده نیست و آنان به مثابه نیمی از کنشگران اجتماعی، همواره در وجوه و ابعاد گوناگون، یکی از محورهای مناقشه متخصصان علوم‌اجتماعی هستند؛ ظرفیت عظیم زنان موجب انسجام و در نهایت پویایی اجتماعی می‌شود.

به گزارش همای سعادت به نقل از وسیم لرستان، موقعیـت زنـان در جامعـه عمیقـا تحت تأثیر شـرایط و سـطوح توسـعه در کشـورهاسـت، هرچـه کشـورها توسـعه‌یافته‌تر باشـند شـکاف بیـن زنـان و مـردان کاهـش می‌یابـد. از ایـن رو بهبـود وضعیـت زنان، جزء الزامات اصلی در ارتقای شـاخص‌های توسـعه در هـر جامعـه اسـت. بـه عبارتی، بـدون توجه به شـرایط زنان، دسـتیابی به توسـعه برای هیـچ کشـوری میسـر نخواهـد بود. یکی از موضوعاتی که همواره در امر توسعه مطرح بوده، مدیریت امور شهری است.

با توجه به اینکه پرورش نسل و تربیت فرزندان بر عهده زنان است و زن در نقش مادری، کودک را از آغاز تولد با شیوه زیستن، فرهنگ، راه و رسم ارتباط با محیط آشنا می‌کند، می‌توان زنان را عامل اصلی انتقال فرهنگ، سواد زیستی و سلامت به نسل‌های آینده دانست؛ بنابراین هدف اصلی آموزش زنان در زمینه حفظ محیط‌زیست، ایجاد انگیزه کافی و توانمندسازی و جلب مشارکت آنان در حل مسائل محیط‌زیست به معنی توانمند کردن جامعه است؛در عین حال، آموزش زنان که تأثیر عملکردشان از خود آنان شروع و خانواده و جامعه را در برمی‌گیرد، نقشی مضاعف در روند مشارکت برای دستیابی به توسعه و پیشرفت مدیریت شهری و بهبود زیرساخت اجتماعی دارد؛ بنابراین یکی از شاخص‌های تأثیرگذار بر روی مشارکت اجتماعی زنان، آموزش و توانمندسازی آنان است.
با توجه به اینکه اکنون در آستانه ثبت جهانی دره خرم‌آباد هستیم، با رویکرد دعوت بانوان تاثیرگذار و توانمند به کنشگری در این رویداد بزرگ که می‌تواند به عنوان یک ظرفیت مهم در توسعه گردشگری و رونق اقتصادی مرکز استان و سایر شهرهای لرستان تلقی شود و از سوی دیگر با نگاه ژرف به مساله توانمندسازی بانوان و بکارگیری آراء و نظرات آنان در توسعه متوازن، به همت شهرداری خرم‌آباد اولین “نشست تخصصی بانوان لرستان و شبکه توسعه جهانی” در اتاق بازرگانی خرم‌آباد برگزار شد.

وجود شکاف‌های رویکردی عمیق به جایگاه زنان در فرایند و نتایج توسعه

در این نشست، اعظم روانشاد مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان با بیان اینکه مشارکت زنان همیشه یکی از بحث‌های چالش‌برانگیز در ادبیات این حوزه بوده است، بیان کرد: در رویکرد جدید، توسعه به مثابه بسط قابلیت‌های انسانی تعریف شده یعنی از یک طرف توانایی و قابلیت‌های همه انسان‌ها رشد پیدا کند و از سوی دیگر فرصت‌های منصفانه در اختیار آنها باشد تا بتوانند در جامعه مشارکت کنند.

وی اضافه کرد: چنین رویکردی به‌صورت دقیق معطوف به انسان است و ضرورت دارد همه انسان‌ها را در برگیرد؛ بسط قابلیت‌های انسانی و وجود فرصت‌های در جامعه برای او فارغ از جنسیت، عقیده، قومیت، نژاد و غیره به انسان امکان انتخاب می‌دهد. این یعنی انسان مجبور نباشد به‌دلیل برخی از محدودیت‌ها امکان انتخاب نداشته‌باشد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان با بیان اینکه هدف توسعه، بسط قابلیت‌ها و فرصت‌ها برای انسان جهت انتخاب است، افزود: توسعه وسیله با ابزار هم می‌خواهد، یعنی چگونه و با چه ابزاری به توسعه دست‌یافت. وسیله توسعه نیز انسان است. یعنی این انسان است که می‌تواند منجر به توسعه شود.

این دکتری جامعه‌شناسی تصریح کرد: انسان‌ها نیز شامل اقشار و گروه‌های مختلفی هستند و لازم است همه این اقشار و گروه‌ها در فرایند توسعه مشارکت کنند تا به‌معنای واقعی کلمه یا توسعه فراگیر محقق شود؛ یکی از این اقشار زنان هستند؛ به‌عبارت دیگر نمی‌توان سخن از توسعه گفت ولی بخشی یا گروهی از جامعه را به هر دلیل از فرایند و میوه‌های توسعه محروم کرد.

وی گفت: زنان به‌عنوان نیمی از جامعه باید در فرایند توسعه نقش داشته‌باشند، به‌عبارت دقیق‌تر باید قابلیت‌های آنها به‌منظور حق انتخاب در زمینه‌های مختلف نیز بسط یابد و فرصت‌های مناسب در اختیار آنها برای تصمیم گیری و مشارکت وجود داشته‌باشد. آیا یک الگوی یا فرایند یکسان برای همه جوامع از توسعه وجود دارد؟ پاسخ به پرسش فوق خیر است؛ هر جامعه‌ای با توجه به الزامات و ویژگی‌های خاصش یا با توجه به اهدافش می‌تواند الگوهای متفاوتی را برای رسیدن به توسعه پیش بگیرد. این به معنی انکار اصول عام نظیر حفظ حقوق و کرامت انسانی نیست. اما هر جامعه‌ای از یک سری ویژگی‌ها و مقتضیات خاص برخودار است که لزوماً الگوهای دیگر توسعه سایر جوامع به کار این جامعه نمی‌آید. از همین منظراست که شکاف‌های رویکردی عمیقی به جایگاه زنان در فرایند و نتایج توسعه وجود دارد.

نقش بانوان لرستانی در شبکه توسعه جهانی امری جهان شمول است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان خاطرنشان کرد: برخی‌ قائل به برابری زنان و مردان در فرایند و نتیجه توسعه هستند، اما برخی‌های دیگر بر این باورند که به‌دلیل ویژگی‌های زیستی مردان و اقتضائات اجتماعی نمی‌توان نحوه مشارکت زنان و مردان را در فرایند توسعه همانند هم تعریف کرد. برای مثال پاسداشت از نهاد خانواده به مثابه یکی از ارزش‌های انسانی ایجاب می‌کند که در فرایند توسعه نقش‌های متفاوتی را به زنان و مردان داد. اما نقش‌های متفاوت نباید به‌معنای تبعیض در برخورداری از فرصت‌های ارزشمند جامعه باشد. پس زنان نیز می‌توانند در فرایند توسعه مشارکت کنند اما نه مانند سایر اقشار و گروه‌های اجتماعی.

روانشاد با تاکید بر اینکه نقش بانوان لرستانی در شبکه توسعه جهانی امری جهان شمول است و همه جوامع در این فرایند مشارکت دارند، بیان کرد: البته این به معنی مشارکت برابر و همانند هم نیست؛ امروزه به‌واسطه رویدادهای جهانی و توسعه فناوری‌های ارتباطی تقریباً ارتباط مستقیمی بین بسیاری از ملل وجود دارد. برای مثال بازی‌های المپیک یک رویداد جهانی بود که نقش زنان در آن بسیار برجسته بود. موفقیت زنان تکواندوکار کشورمان نیز نشان داد که زنان می‌توانند در توسعه جهانی سهم داشته‌باشند و خود را برجسته کنند.

وی گفت: بانوان لرستانی باید بررسی کنند که در کدام عرصه‌ها می‌توانند درشبکه توسعه جهانی با توجه به ارزش‌های جامعه ایرانی-اسلامی مشارکت کنند که عرصه‌هایی همچون ورزش، هنر، علم و فناوری، دفاع از حقوق انسان‌ها به‌ویژه انسان‌های که در روی کره خاکی حقوق آنها پایمال می‌شود، تولید محصولات بومی قابل عرضه در بازار جهانی و… نمونه‌های از این عرصه‌ها هستند که زنان می‌توانند با سرمایه‌گذاری بر روی آن در شبکه توسعه جهانی مشارکت داشته‌باشند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان بر شناخت فرصت‌ها و ابزارهای مشارکت در عرصه‌های شبکه توسعه جهانی تاکید داشت و با بیان اینکه مشارکت در هر عرصه‌ای نیازمند شناخت ابزارها و فرصت‌های آن عرصه است، افزود: برای مثال در حوزه علم و فناوری شناخت مجلات علمی معتبر، دانشمندان این حوزه (رشته)، تسلط به زبان‌های بین المللی و غیره نمونه‌های از این موارد است.

روانشاد گفت: شناخت ظرفیت‌های استانی و کشوری ضروری است و برای مشارکت در شبکه توسعه جهانی باید ظرفیت‌های استان و کشور را شناخت؛ برای مثال در عرصه علم و فناوری، دانشگاه‌های استان و کشور یک ظرفیت مشارکت تلقی شده، و لازم است از آن در راستای مشارکت بهره‌برداری کرد.

وی خاطرنشان کرد: ارتقاء ظرفیت‌های فردی و گروهی به‌منظور مشارکت در شبکه توسعه جهانی لازم است و بدون ارتقاء ظرفیت‌ها نمی‌توان در شبکه توسعه جهانی مشارکت کرد؛ باید در همه عرصه‌ها بتوان ظرفیت‌ها را ارتقا داد تا مشارکت کرد. برای مثال چاپ یک مقاله در یک نشریه معتبر جهانی یا شرکت در یک مسابقه نیازمند این است که ظرفیت‌های فردی و گروهی را در همان سطح ارتقا داد. سخت است اما می‌شود و نمونه‌های در کشورها ما در عرصه‌های مختلف وجود دارد که نشان داده است که می‌شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان افزود: ما کم زنان توانمند نداریم که در همه عرصه‌ها از جمله علم و فناوری در شبکه توسعه جهانی مشارکت دارند و در نهایت باید گفت در استان برای ارتقاء نقش بانوان لرستانی در شبکه توسعه جهانی و آینده نیازمند دو کار اساسی هستیم، نخست اینکه به‌صورت فعال استعدادها را در عرصه‌های مختلف شناسایی کنیم یعنی باید بتوانیم زنانی که دارای استعداد مشارکت در در شبکه توسعه جهانی هستند را شناسایی کنیم و هر چه از سنین پایین‌تر شروع کنیم بیشتر موفق خواهیم بود که در این راستا بنیاد ملی نخبگان در استان می‌تواند این وظیفه مهم را عهده‌دار شود و دوم اینکه باید این استعدادها را شکوفا کنیم. لازمه این کار نیز ایجاد سازوکار است که بتواند از ظرفیت‌های مختلف در سطوح استانی، کشوری و جهانی بهره ببرد.

روانشاد تصریح کرد: با این اوصاف ما می‌توانیم بانوانی تربیت کنیم که در عرصه‌های مختلف در شبکه توسعه جهانی به‌منظور بسط و توسعه قابلیت‌های انسانی مشارکت کنند و بتوانند به توسعه توانایی‌های انسان در همه زمینه‌ها حق انتخاب را برای انسان‌ها گسترش دهند؛ در این فرایند است که ما می‌توانیم در و شبکه توسعه جهانی سهمی ایفا کنیم.

مشارکت زنان در توسعه ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است

در این جلسه فریده بزن بیرانوند، عضو سابق شوراهای اسلامی شهرهای خرم‌آباد و کرج، بر پررنگ دیده شدن نقش بانوان در جامعه تاکید کرد و گفت: باید نوگرایی همراه با نگرش و اندیشه‌ها داشته باشیم و اگر قرار است توسعه‌ای در جامعه اتفاق بیفتد باید زنان را مشارکت دهیم و نقش آنان پررنگ دیده شود.

این بانوی فعال اجتماعی و سیاسی بیان کرد: هر کجای این مملکت باشیم در فکر دیار و شهرمان خرم‌آباد هستیم و امروز در این نشست دور هم جمع شدیم تا برای حل مشکلات شهر خرم‌آباد تدابیری بیندیشیم.

وی تصریح کرد: نمی‌توان به هیچ قیمتی قابلیت‌های لرستان و به‌ویژه خرم‌آباد را نادیده گرفت و باید همه باهم دست به دست هم و با تعامل و تعاون کاری برای شهر و دیارمان انجام دهیم.

تهیه بانک اطلاعاتی از بانوان موفق و کارآفرین لرستان

در این جلسه، داریوش بارانی بیرانوند، شهردار مرکز لرستان بیان کرد: موضوعات زیست‌عفیفانه و خانواده و جمعیت و نقش بانوان در خانواده و جامعه در این جلسه مطرح شد و با توجه به اینکه شهر خرم‌آباد در آستانه ثبت جهانی است ضرورت دارد که در تبادلات فرهنگی، آمادگی کامل برای این شرایط جدید وجود داشته باشد و مهم است که بدانیم در حوزه جهانی شدن چه کالاهایی در حوزه فرهنگ برای ارائه داریم.

وی گفت: باید ظرفیت‌های زمینه‌ای در حوزه‌های اجتماعی، فرهنگی و مذهبی را حفظ کنیم و بتوانیم فرهنگ غنی خرم‌آباد و لرستان را در حوزه طبیعی و تاریخی و اجتماعی صادر و نماینده خوبی در حوزه فرهنگی برای نقشی‌آفرینی در شبکه جهانی باشیم.

شهردار مرکز لرستان تصریح کرد: در جلسه موضوعات تخصصی مطرح شد تا با استفاده از آنها بتوانیم شرایطی را مهیا کنیم که زنان و بانوان لرستان برای حضور در مجامع بین‌المللی در وجهه جهانی شدن شهر خرم‌آباد فراهم شود و برگزاری این نشست‌ها ادامه‌دار خواهد بود.

وی گفت: این نشست برای اولین بار در کشور و در لرستان با موضوع بانوان لرستانی و شبکه توسعه جهانی برگزار شده و توانستیم یک بانک اطلاعاتی از بانوان موفق، توانمند و کارآفرین تهیه کنیم.

شبکه توسعه جهانی زنان ۸۱۱ عضو از شهرهای مختلف آسیایی دارد

در ادامه این نشست، لادن رنجبر حقیقی، نماینده زنان، جوانان و خانواده مجمع شهرداران آسیایی با بیان اینکه در این جلسه جمع شدیم در مورد شایستگی و توانمندی‌های زنان لرستان صحبت کنیم و نتیجه‌ای که از این نشست گرفتم این بود که زنان لرستان نیاز به آموزش ندارند بلکه نیاز به هدفگذاری و هدفمندکردن همدیگر داریم و باید یک سری ظرفیت‌شناسی و شبکه‌سازی انجام شود.

وی گفت: باید زنان لرستان به صورت زنانه و در کنار هم پشت خرم‌آباد حرکت کنند و پیش روند و امروز خرم‌آباد در جایگاه درست خودش قرار گرفته است.

نماینده زنان، جوانان و خانواده مجمع شهرداران آسیایی اضافه کرد: شبکه توسعه جهانی زنان شبکه‌ای متشکل از سازمان‌های بین‌المللی دولتی و غیردولتی و سمن‌ها و زنان تاثیرگذار در سطح کشورهای مختلف است.

رنجبر حقیقی اظهار کرد: شبکه توسعه جهانی زنان، ۸۱۱ عضو از شهرهای مختلف آسیایی دارد و هدفش این است که بانوان تاثیرگذار را در حوزه‌های مختلف شناسایی و در کنار هم شبکه‌سازی کند تا با هم ارتباط بگیرند و در کنفرانس‌ها و نشست‌های علمی، تبادل تجربیات و کارهای مشترک انجام شود.

وی گفت:هدف از این نشست‌ها اینست که بتوانیم عضویت در شبکه توسعه جهانی را از زنان لرستان شروع کنیم چون واقعا شایستگی و ظرفیت دارند که در شبکه حضور داشته باشند.

نماینده زنان، جوانان و خانواده مجمع شهرداران آسیایی خاطرنشان کرد: امیدوارم این نشست‌ها استمرار داشته و هدفگذارتر برگزار شوند و بتوانیم در این بستر برنامه و راهکار ارائه دهیم.

انتهای پیام/