ضرورت لایروبی رودخانه خرم‌آباد برای کاهش خسارات سیل احتمالی

ورود و تجمع رسوبات، انباشت انبوه نخاله‌های شهری و رویش درختچه ها، ضرورت لایروبی رودخانه خرم‌آباد با هدف جلوگیری از خسارات احتمالی بارندگی در فصل زمستان را دوچندان کرده است که باید هرچه سریع تر به مرحله اجرا درآید.

به گزارش همای سعادت آنلاین به نقل از ایرنا لرستان یکی از پنج استان سیل‌خیز کشور است و باتوجه به اینکه شهر و بسیاری از روستاهای پرجمعیت این استان در کنار رودخانه‌های دائمی و پرآب می باشد، سیلاب های فصل در هنگام بارندگی تهدید جدی برای این مناطق محسوب می شود.

به گفته کارشناسان، عدم لایروبی رودخانه خرم‌آباد یکی از عوامل اصلی وقوع سیل ۱۳۹۸ بود که خسارات بسیاری را برجا گذاشت و اکنون نیز با توجه به رویش گیاهان و درختچه‌ها و تجمع رسوبات، لایروبی تکمیلی و پاکسازی رودخانه در راستای ایمن سازی و عبور سیلاب‌های احتمالی ضروری است.اما لایروبی اصلی ترین رودخانه داخل شهر خرم آباد به طول حدود ۱۴ کیلومتر، طی سالیان گذشته به موضوع اختلاف شهرداری و شرکت آب منطقه ای لرستان تبدیل شده است و هر دستگاه، دیگری را موظف به انجام این مهم می داند.

لایروبی رودخانه‌های درون شهری خرم‌آباد به عهده وزارت نیرو است

مشاور شهردار خرم‌آباد به ایرنا گفت: به استناد اصل ۴۵ قانون اساسی، رودخانه از مصادیق انتقال، در مالکیت دولت و نگهداری آن بعهده وزارت نیرو است چراکه شرکت های آب منطقه ای اقدام به فروش آب رودخانه‌های جاری در محدوده شهرها و همچنین فروش مصالح بستر آن به اشخاص حقیقی و حقوقی می کنند و هیچ دستگاهی بدون اجازه آب منطقه ای حق هرگونه عملیات عمرانی در بستر رودخانه ها را ندارد.

مرتضی فراشی اظهار کرد: اما شرکت آب منطقه ای لرستان از انجام لایروبی، احداث دیوار، تنظیف و آزادسازی رودخانه های داخل محدوده شهر امتناع می کند و آن را از وظایف شهرداری ها می داند در حالیکه شهرداری خرم‌آباد فاقد هرگونه ردیف بودجه ای جهت امور رودخانه است.

وی افزود: با توجه به بند (ز) تبصره هشت قانون بودجه ۱۴۰۱، تبصره چهار ماده ۲ قانون توزیع عادلانه و نظریه و آرای صادره از مراجع قضایی و دیوان عدالت اداری، تمام وظایف و امور مربوط به رودخانه های داخل محدوده شهرها از وظایف شرکت آب منطقه ای می باشد و ارتباطی به شهرداری ها ندارد.

فراشی ادامه داد: این مهم توسط مراجع تصمیم گیری از جمله مجلس شورای اسلامی، قوه قضاییه، معاونت حقوقی رییس جمهور و هیات حل اختلاف دستگاه های اجرایی استان تعیین تکلیف شده است و شرکت های آب منطقه ای به عنوان مسوول پیشگیری، بازسازی، خسارت ناشی از سیل و ساماندهی و لایروبی رودخانه ها تعیین شده اند.

لایروبی رودخانه خرم آباد از محل اعتبارات جاری شرکت آب منطقه ای انجام شد

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای لرستان گفت: عملیات لایروبی رودخانه خرم‌آباد باتوجه به نزدیک شدن فصل بارندگی به اتمام رسید و تنها حدفاصل پل انقلاب و پل دارایی زاده باقی مانده است که باید توسط سازمان همیاری شهرداری ها انجام شود.

احمد گودرزی افزود: لایروبی رودخانه وظیفه شرکت آب منطقه ای نیست و طبق قانون برعهده شهرداری است اما امسال معاونت عمرانی استانداری لرستان پیشنهاد کرد دستگاه های متولی برای لایروبی اقدام و همکاری کنند.

وی گفت: لایروبی رودخانه محدوده شهری برعهده شهرداری، محدوده روستایی برعهده دهیاری همچنین خارج از آن برعهده وزارت نیرو می باشد و این مهم در سند راهبردی مدیریت بحران کشور به تفکیک مشخص شده است.

گودرزی ادامه داد: شرکت آب منطقه ای، شرکت آب و فاضلاب، سازمان همیاری شهرداری ها، راهداری و شهرداری موظف به لایروبی رودخانه شهری خرم آباد شده اند و هرکدام از این دستگاه ها ساماندهی بخشی از رودخانه را عهده دار می باشند و باوجودی که هیچگونه اعتباری برای لایروبی رودخانه به شرکت آب منطقه ای لرستان اختصاص داده نشد اما این مهم از محل اعتبارات جاری شرکت انجام شد.

ضرورت لایروبی رودخانه خرم‌آباد برای کاهش خسارات سیل احتمالی

مدیرکل بازرسی لرستان نیز گفت: با توجه به مشکلات پیش آمده در سیل ۹۸، ضرورت لایروبی رودخانه و ترمیم دیواره های ساحلی، پیگیری های متعددی در این راستا انجام شد.

سعید رازانی افزود: همزمان با لایروبی رودخانه خرم آباد بازدیدهای مستمری صورت می گیرد تا این اقدام در مدت زمان معین به اتمام برسد.

وی گفت: پل حاج عمران خرم آباد، در سیل ۹۸ مشکلاتی را برای مردم منطقه به وجود آورد که امیدواریم این منطقه به موقع لایروبی شود بنابراین این اقدامات باید به صورت شبانه روزی تا قبل از آغاز بارش ها انجام گیرد.

ضرورت همکاری دستگاه های اجرایی در لایروبی رودخانه های لرستان

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان نیز گفت:دستگاه‌های اجرایی استان که تجهیزات و خودروهای مختص لایروبی رودخانه را در اختیار دارند، باید نسبت به همکاری با دستگاه های متولی در این راستا اقدام کنند.

احمد دالوند افزود: به منظور اثربخشی بیشتر و سرعت عمل در روند ساماندهی رودخانه شهر خرم آباد، هر کدام از دستگاه های اجرایی استان مسوولیت لایروبی محدوده معینی از آن را عهده دار شده اند.

وی بیان کرد: علاوه بر لایروبی رودخانه، پاکسازی حریم و بستر خرم رود از زباله ها بخش دیگری از عملیات ساماندهی می‌باشد که امید می رود با همکاری دستگاه های اجرایی، این فرآیند در کوتاهترین زمان ممکن به اتمام برسد.

دالوند گفت: عملیات ساماندهی خرم رود صرفا با استفاده از تجهیزات و امکانات دولتی اجرایی شده و به دلیل صرفه جویی در هزینه و کاهش زمان، از ظرفیت بخش خصوصی استفاده نشده است.

معاون استاندار تاکید کرد: عملیات لایروبی و ساماندهی رودخانه های لرستان تنها به شهر خرم‌آباد محدود نخواهد شد و در تمامی شهرستان ها طی یک بازه زمانی مشخص پیگیری و اجرایی می شود.

انتهای پیام/