وسواس در دوران کرونا
اختلال وسواس فکری- عملی یکی از شایعترین، ناتوانکنندهترین و مقاومترین اختلالات روانشناختی است،ترس از آلودگی شایعترین وسواسها می باشد.
همای سعادت آنلاین -یادداشت-با توجه به این که رعایت بهداشت فردی مثل شستشوی مداوم دستها، استفاده از ماسک و… یکی از مهمترین روشها برای پیشگیری و جلوگیری از شیوع هرچه بیشتر ویروس کووید۱۹به شمار میرود، خطر ابتلا به وسواسهای عملی و فکری در همهگیری کرونا، بسیار بالا میرود.فشار و استرس ناشی از ابتلا به کرونا، منجر میشود تا افرادی که زمینه لازم برای ابتلا به وسواس فکری و عملی دارند، بیشتر دچار مشکل شوند، تا جایی که زندگی عادی آنها مختل میشود و به انواع دیگری از اختلالات روان دچار میشوند. حالا این نگرانی هم وجود دارد که با الگوبرداری از برخی رفتارها، وسواس، به نسلهای آینده هم منتقل شود. هجوم افکار آزاردهنده ذهن، کاروانسرایی از افکار مختلف است، مشکل از زمانی آغاز میشود که ذهن ما بر افکار منفی و آزاردهنده متمرکز شود. هیچکس نمیتواند کاملا از افکار منفی ذهن خود رهایی پیدا کند و تلاش برای رهایی از این افکار، کار را سختتر میکند.
افکار آزاردهنده و وسواسگونه طوری عمل میکنند که هر چقدر بخواهیم ذهنمان را منحرف کنیم، از راه دیگری به ما حمله میکنند.» افرادی که دچار وسواس فکری هستند، توانایی مهار و کنترل افکار مزاحم را ندارند، درصورتی که مهمترینکار در این زمینه، بیاعتنایی به این افکار است:«افرادی بیشتر تحتتأثیر عواقب ناشی از این بیماری قرار میگیرند که از قبل احساس ناامنی و آسیبپذیری بیشتری داشته باشند، بهطور کلی وقتی کسی احساس شادی ندارد و زمینه ابتلا به افسردگی و نگرانی و اضطراب دارد هم در او وجود داشته باشد، در برابر مشکلی مثل شیوع کرونا، از هر نظر آسیب بیشتری را تحمل میکند، چرا که وقتی کسی فاقد سیستم حمایتی اجتماعی مورد نیاز باشد، قطعا در برابر مشکلات هم بیشتر آسیب میبیند.
وسواس منجر به افسردگی میشود، یکی از ویژگیهای افراد مبتلا به وسواس مسئولیت پذیری افراطی است. این افراد در دوران کرونا نگران ابتلای خودشان به کرونا و انتقال آن به دیگران هستند و خود را در مقابل بیماری دیگران مسئول میدانند. افرادی که در این دوران دچار وسواس میشوند، معمولا ذهنشان با یک فکر کوچک، مثل شست و شوی دست، آغاز میشود و بعد تبدیل به افکار آزاردهنده بزرگتری میشود که دیگر نمیتوانند از آنها رها شوند. ذهن این افراد، بهطور مداوم حول رعایت کردن درست پروتکلهای بهداشتی و تامین ایمنی برای خود و خانواده میچرخد. احساس درماندگی افراد در مقابل بیماری کرونا، زمینهساز ابتلای آنها به حالاتی از افسردگی میشود.
نکته مهم دیگر ترس از ابتلا به این بیماری است. این ترس تا حدودی قابلقبول است، اما وقتی بیش از اندازه شود، مشکلساز میشود. اضطراب از ابتلا به بیماری، منجر به اشتغال ذهنی و ایجاد افکار مزاحم میشود که اغلب اختلال در فعالیتهای روزانه افراد را همراه دارد. وسواسهای فکری اغلب این بلا را سر افراد میآورند و کار را به جایی میرسانند که فرد در انجام کارهای روزانهاش باز میماند، فردی که دچار وسواس است، مدام خود را سرزنش میکند و همواره احساس گناه دارد. او چراهای زیادی در ذهن دارد که به او و در ادامه به اطرافیانش اجازه لذت بردن از زندگی نمیدهد. همین اتفاق بهتدریج پایههای ابتلا به افسردگی را در افراد ایجاد میکند.
چه باید کرد؟ حالا در این وضعیت، چه درمان افرادی که قبل از کرونا مبتلا به وسواس بودهاند و در پاندمی، بیماریشان تشدید شده و چه افرادی که در همین دوره، متوجه اختلالشان شدهاند، از موضوعاتی است که از نظر متخصصان حوزه روان، باید در اولویت قرار گیرد. بر همین اساس هم کشاورز تأکید میکند که این افراد میتوانند از ۲ روش دارویی و غیردارویی برای رهایی از بیماری یا کاهش اختلالشان استفاده کنند. توصیه میشود کسانی که از چنین اختلالی رنج میبرند حتما تحت درمان قرار بگیرند، درمانهای غیردارویی هم میتوانند در این زمینه مؤثر باشند، البته باید بیمار برای رهایی از این وضعیت آمادگی لازم را داشته باشد.
*متخصصان حوزه روان چند راهکار برای مقابله با وسواس فکری – عملی پیشنهاد میدهند:
تنآرامی: اختلال وسواس برای افراد با نشانههای ترس و اضطراب همراه است که در بسیاری از مواقع به شکل یک مشکل جسمی خودش را نشان میدهد. مثل تنفس تند، گردش سریع خون ، سرعت در ضربان قلب و… به همین دلیل لازم است قبل از هر کار، زمینه آرامش جسم فراهم شود.
خودگویی مثبت: افراد هر روز با خود بگویند که من میتوانم افکار وسواس را کنار بگذارم.
مواجهه: زمانی که فرد مورد حمله افکار مزاحم قرار میگیرد و دچار اضطراب و ترس میشود، بهتر است، با تنفس عمیق و شل کردن عضلات آرام بگیرد و ترس و اضطراب بهخود راه ندهد.
تکنیک تأخیر فکر: باید برای ذهنتان وقتی تعیین کنید و از افکارتان بخواهید که در زمان دیگری به سراغتان بیایند و هر بار این روش را تکرار کنید.
مصرف دارو: در بسیاری از موارد بهتر است افراد برای درمان به روانپزشک مراجعه کنند، گاهی منشأ افکار وسواسی، نارسایی در سیستم عصبی است که با مصرف دارو به وضع طبیعی برمیگردد.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰