نقش بی بدیل زن در جامعه یک باور الهی در مکتب امام بود

در مکتب امام خمینی(ره)، جایگاه و نقش زنان در جامعه فراتر از یک نقش اجتماعی ساده بود و به عنوان یک باور الهی مورد تأکید قرار می‌گرفت.

یادداشت-طیبه امیری‌پور استاد حوزه علمیه بنت الرسول (س) شهرستان سلسله نوشت:جایگاه و شخصیتی که حضرت امام خمینی (رضوان‌الله‌ علیه) برای زن قائل بود، در میان رهبران جهان بی‌نظیر است. این جایگاه را می‌توان هم در کلام و هم در عمل ایشان، چه در صحنه اجتماعی و چه در خانواده به‌عنوان یک همسر و پدر، بصورت آشکارا مشاهده کرد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دو گروه جایگاه زن و حضور اجتماعی او را در جامعه اسلامی زیر سؤال بردند. گروه اول متحجرینی بودند که معتقد بودند نیازی به حضور زن در جامعه نیست و زنان باید به خانه بازگردند؛ حتی شرکت آنان در انتخابات را نیز لازم نمی‌دانستند و گروه دوم، غرب‌ گرایانی بودند که احکام اسلام از جمله حجاب و حضور زنان محجبه در جامعه را مانعی برای اهداف خود می‌دیدند و با ایجاد شبهه درباره احکام و حقوق بانوان در اسلام، تلاش داشتند زنان را نسبت به نظام اسلامی بدبین کنند.

امام خمینی (ره) در ۲۲ اسفند سال ۱۳۶۲ درباره این دو گروه می‌فرمایند: آن‌هایی که کارشکنی می‌کنند، اگر مسلمان هستند، این خدمت بزرگی که این خانم‌ها و بانوان دارند انجام می‌دهند و پیش خدا خدمت شایسته‌ای است، از معاصی کبیره است که در این موضوع کارشکنی کنند. و اگر کسانی هستند که پایبند به اسلام نیستند و می‌خواهند هرزگی کنند، فصل هرزگی گذشته است. در واقع امام (ره)، جلوگیری از حضور زن را گناه کبیره می‌دانند.

امام راحل در مورد جایگاه زن در اسلام می‌فرمایند: عنایتی که اسلام به بانوان دارد، بیشتر از عنایتی است که به مردان دارد. مردان بر ملت‌ها حق دارند، و زن‌ها حق بیشتری دارند. زن‌ها مردان شجاع را در دامن خود بزرگ می‌کنند. قرآن کریم انسان‌ساز است، و زن‌ها نیز انسان‌سازند. وظیفه زن‌ها، انسان‌سازی است. اگر زن‌های انسان‌ساز از ملت‌ها گرفته شوند، ملت‌ها شکست خواهند خورد، منحط خواهند شد. زن‌ها هستند که ملت‌ها را تقویت و شجاع می‌کنند. مقام زن، مقام والاست؛ عالی‌رتبه هستند. بانوان در اسلام بلندپایه‌اند.

بنیان‌گذار کبیر انقلاب اسلامی، حق زنان بر گردن ملت‌ها را برتر از حق مردان می‌دانست، زیرا زنان وظیفه انسان‌سازی دارند. ایشان انحطاط و فساد جامعه را در گرو حذف نقش زن از صحنه اجتماع می‌دانستند؛ چراکه زنان نقش تربیتی و اثرگذار دارند، لذا بیان کردند: نقش زن در جامعه بالاتر از نقش مرد است؛ زیرا بانوان، علاوه بر اینکه خودشان قشر فعالی در همه ابعاد هستند، قشرهای فعال را در دامن خود تربیت می‌کنند. خدمت مادر به جامعه از خدمت معلّم بالاتر است.

آن بزرگ‌مرد تاریخ معاصر بانوان را رهبران انقلاب می‌دانست و خود را دنباله‌رو آن‌ها معرفی می‌کرد و این سخن امام نه از روی تعارف و نه برای بهره‌برداری ابزاری از زنان به‌عنوان یک قشر بزرگ اجتماعی بود.

نگاهی به شخصیت امام خمینی (ره)نشان می‌دهد که آنچه می‌فرمود، از روی باور و اعتقاد عمیق بود. او برای رسیدن به هدف خود از هیچ وسیله‌ای استفاده نمی‌کرد که بتوان تصور کرد هدفش صرفاً جذب زنان برای پیشبرد مقاصد سیاسی بوده باشد؛ بلکه نقش بی‌بدیل و انسان‌ساز زن را باور داشت.

این کلام نورانی پیر جماران که «از دامن زن، مرد به معراج می‌رود»، به‌روشنی نشان‌دهنده اعتقاد و باور عمیق ایشان به جایگاه زن در سعادت یا شقاوت جامعه است و زنان، به‌عنوان مربیان نسل‌ها، نقش اساسی در سرنوشت جامعه دارند.

همچنین امام خمینی (ره) زنان را دارای توانایی‌ها و استعدادهای فراوان می‌دانست که اگر به‌درستی شناخته و به‌کار گرفته شوند، تحولات عظیمی در جامعه رقم خواهند زد. چراکه از دامان زن، انسان رشد می‌یابد و جامعه شکل می‌گیرد و سرنوشت این جامعه به دست آنهاست.

انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره)، زنان جامعه ما را متحول ساخت و آنان را به مسیر ارزش‌های اسلامی و الهی هدایت کرد و این انقلاب، زنان را از بی‌هویتی و بی‌بندوباریِ ناشی از سلطه فرهنگ غرب که توسط حکومت منحط پهلوی ترویج می‌شد، به سوی عزت، کرامت و کمال رهنمون ساخت.

انتهای پیام/