کشاورزی لرستان
جمع بندی برخی مهم ترین دیدگاههای ارائه شده در گروه واتساپی تحلیل، سه شنبه، ۳۰ اردیبهشت ماه ۹۹ (بخش نخست): ۱_ کشاورزی لرستان از نوع خرده مالکی است؛ فقط ۲۳ درصد از زمین های زراعی استان لرستان از نوع آبی هستند. ابتدا باید حق آبه لرستان را افزایش داد. حق آبه لرستان از ۴۰۰ میلیون […]
جمع بندی برخی مهم ترین دیدگاههای ارائه شده در گروه واتساپی تحلیل، سه شنبه، ۳۰ اردیبهشت ماه ۹۹ (بخش نخست):
۱_ کشاورزی لرستان از نوع خرده مالکی است؛ فقط ۲۳ درصد از زمین های زراعی استان لرستان از نوع آبی هستند. ابتدا باید حق آبه لرستان را افزایش داد. حق آبه لرستان از ۴۰۰ میلیون مترمکعب فعلی باید حداقل به یک میلیارد مترمکعب افزایش یابد.
مجمع نمایندگان جدید استان لرستان رسالت دارد با اجماع نظر هر ۹ نماینده، به صورت دسته جمعی و گروهی پیگیر این مطالبه باشد.
۲_ در بخش ۲۳ درصد اراضی آبی استان هم وجود آب از نوع پایدار نیست؛ به همین علت نیاز است جهاد کشاورزی استان لرستان برای این بخش یک برنامه استراتژیکی بر مبنای تعریف الگوی کشت مدرن داشته باشد. کشت جدید باید دارای سطح تقاضا و بازاریابی تضمینی باشد وگرنه ممکن است کشاورز که تولیدکننده است متحمل آسیب و زیان شود.
۳_ در بخش ۷۷ درصد زمین زراعی دیم استان هم باید برنامه مدون الگوی کشت داشت؛ مثلاً اگر می گوییم کشت گیاهان دارویی یا کشت زعفران، بایستی متناسب با نیاز بازار کشور یا نیاز صادراتی کشور باشد.
۴_ وقتی یک سد مخزنی کشاورزی ساخته می شود باید سیستم آبیاری پایین دست آن هم مجهز و پیشرفته باشد تا یک مجموعه کامل از مدیریت منابع آب شکل گیرد.
۵_ برای گذار از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن بایستی برنامه آموزشی و برنامه حمایتی از کشاورزان داشت؛ یک کشاورز ابتدا باید آموزش شیوه های جدید کشت و تولید را طی کند و سپس، دولت به او کمک مالی و سایر کمکها در تامین نهاده های تولید را انجام بدهد تا کشاورز از یک کشاورز سنتی به یک کشاورز مدرن تبدیل شود.
کشاورزی را باید به عنوان یک علم دید که از سطح کشاورز شروع می شود و به تولید انبوه برسد.
۶_ کشاورز نباید به حال خود رها شود؛ برای کشت متناسب با نیازهای داخل کشور، بایستی برنامه داشت و برای کشاورز، الگو و برنامه تعریف کرد.
۷_ اگر می گوییم استان لرستان از نظر کشاورزی، دارای ظرفیت است به معنی تداوم همین روش فعلی کشاورزی سنتی و خرده پا نیست؛ بلکه به این معنی است که برنامه ریزی مدت دار برای گذار از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن، علمی و مکانیزه وجود داشته باشد و اجرا شود.
وقتی روستا دارای درآمد و کشاورزی مدرن و علمی باشد طبیعی است که نرخ مهاجرت از روستاها به شهرها کاهش می یابد و جوانان روستا ترغیب و تشویق می شوند با حمایت دولت، به کشاورزی درآمدزا، مدرن و علمی بپردازند.
۸_ این یک وضعیت آزاردهنده و متناقض است که از یک طرف بگوییم استان لرستان دارای سالانه ۱۲ میلیارد مترمکعب روان آب خروجی از استان است و ۸ میلیارد مترمکعب هم آب تولیدشده در استان دارد ولی فقط و فقط و حداکثر ۲۳ درصد از زمین های زراعی این استان از نوع آبی هستند!
۹_ دولت باید برنامه توسعه کشاورزی برای استانهای دارای مزیتهای نسبی کشاورزی داشته باشد؛ مجمع نمایندگان استان لرستان هم باید براساس استفاده از نظرات و متخصصان حوزه کشاورزی، تلاش کند در این زمینه در مسیر مدرن سازی کشاورزی سنتی استان گام بردارد و مطالبه گر رفع مشکلات حوزه کشاورزی استان باشد.
۱۰_ کشاورزان باید دارای صنف و تشکل قوی و کارآمد برای پیگیری مشکلات و مطالبات صنفی کشاورزی باشند.
۱۱_ حوزه باغداری نوین هم یک حوزه مهم در گذار از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن است که خود بحث تفصیلی دیگری می طلبد.
۱۲_ برای مکانیزه شدن کشاورزی، دولت باید تسهیلات بانکی مناسب به کشاورزان بدهد تا بتوانند تجهیزات و ماشین آلات مدرن را تهیه کنند زیرا نوع کشاورزی غالب استان از نوع معیشتی و کم درآمد است و بدون مداخلات حمایتی دولت و مجمع نمایندگان استان (از نوع قانونگذاری به نفع کشاورزان)، کشاورزبه تنهایی خودش نمی تواند ابزارهای تولید را مدرن سازی کند.
۱۳_ موضوع بیمه سنوات و درمان کشاورزان یک موضوع مهم است که بایستی تقویت و کارآمدتر شود؛ کشاورز قشر تولیدکننده استراتژیک کشور است و نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی کشور دارد؛ از این رو، قوانین بیمه ای و حمایتی درمانی بایستی گسترده تر به نفع کشاورزان شوند.
گذار از کشاورزی سنتی لرستان به مدرن مستلزم افزایش حق آبه استان لرستان به ۴ میلیارد مترمکعب است
۱ـ نمایندگان استان در مجلس، استاندار، نخبگان استان و رسانههای استان باید به صورت متحد پیگیر افزایش حق آبه استان لرستان باشند.
تا این مشکل رفع نشود نمیتوان انتظار داشت کشاورزی لرستان متحول شود.
وقتی هم کشاورزی به همین روش فعلی یعنی خردهمالکی باشد خود به خود مهاجرت از روستاها به شهرها برای پیدا کردن کار افزایش مییابد.
هدف مطلوب آن است که حق آبه استان لرستان به ۴ میلیارد مترمکعب افزایش یابد تا کشاورزی دیمزار استان لرستان به کشاورزی آبی، تغییر یافته و متحول شود. تأمین آب کافی باید به صورت کاملاً پایدار باشد.
۲ـ سیاست کاشت محصولاتی همچون پسته و زعفران نباید انحصاری ویژه فقط چند استان باشد اما طبیعی است که سازمان جهاد کشاورزی باید برنامه ریزی عملیاتی مدتدار برای الگوی کشت در استان متناسب با نیازهای بازار تقاضا داشته باشد.
همچنین سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان بایستی از طرحهای پژوهشی در رابطه با پروژههای یکپارچهسازی حمایت کند.
۳ـ کشت گیاهان دارویی همچون موسیر، آویشن و امثالهم باید در استان لرستان متناسب با نیاز تقاضا تقویت شود.
۴ـ متأسفانه سالهاست در استان لرستان خبری از صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی نیست! همین خودش باعث میشود مثلاً اگرچه زعفران استان یک زعفران باکیفیت است ولی به قدر کافی تقاضا در بازار ندارد. محصولات استان لرستان نباید به روش خامفروشی، عرضه شوند.
۵ـ با توجه به شرایط توپوگرافی استان لرستان باید حمایت از ایجاد گلخانههای کوچک مقیاس برای توسعه کاشت گیاهان دارویی را در استان لرستان باید افزایش داد.
۶ـ بخشی از کشاورزی مدرن، باغداری نوین است؛ ۷۶ درصد زمینهای زراعی استان لرستان از نوع شیبدار هستند. میتوان باغداری نوین را براساس کشت گیاهان دارویی، زعفران، گردو، بادام و… گسترش داد.
۷ـ اگر گفته میشود فقط ۲۳ درصد از زمینهای زراعی استان لرستان از نوع آبی هستند باید همین مقدار هم از نوع منابع آب پایدار بهرهمند باشند نه اینکه عمدتاً از آب چاه استفاده کنند.
۸ـ سیلابهای استان لرستان را با اجرای طرحهای ذخیرهسازی آب باید مدیریت کرد وگرنه همچون فروردینماه ۹۸ خسارات فراوانی به زیرساختهای استان لرستان وارد میشود.
۹ـ استان لرستان دارای سالانه ۱۲ میلیارد مترمکعب روان آب خروجی از استان و ۸ میلیارد مترمکعب آب تولیدی داخل استان است؛ نمیشود حق آبه این استان بین ۴۰۰ تا حداکثر ۹۰۰ میلیون مترمکعب باشد بلکه حق آبه استان لرستان بایستی ۴ میلیارد مترمکعب تعیین شود.
۱۰ـ در استان لرستان بایستی طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در حوزههای بالادست تقویت شده و گسترش یابند تا اثرات مخرب سیلابهای احتمالی به صورت علمی، کنترل و مدیریت شود.
۱۱ـ استان لرستان با ۱۲ میلیارد مترمکعب روان آب خروجی از استان و ۸ میلیارد مترمکعب آب تولیدی داخل استان، بایستی به اندازه کافی سدکشاورزی داشته باشد وگرنه نمیتواند از کشاورزی دیمزار به کشاورزی آبی، متحول شود. آبی شدن اراضی دیم استان لرستان باعث میشود حداقل تولید محصولات کشاورزی استان سه برابر شود.
۱۲ـ برای توسعه کشتهای گلخانهایی در استان لرستان ابتدا باید بازاریابی آنها، مشخص و تضمین شود.
انتهای پیام
شهرام شرفی
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰