توزیع نامتوازن آب و عدم توسعه یافتگی لرستان/ منابع آب لرستان فرصتی برای توسعه صنایع کشاورزی و تبدیلی است

یک کارشناس اقتصادی گفت: برنامه ریزی توزیع امکانات و منابع ملی، مسأله‌ای چند جانبه و همگراست که اگر به دخالت های منافع خاص و گروهی و نفع گرایی قومی-منطقه ای آلوده شود چالش ها و بحران های آتی آن بسیار خطرناک است.

به گزارش همای سعادت ،دکتررضا سپهوند،عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان اظهار داشت: لرستان سرشار از منابع آبی خوبی است که نه تنها موجب رونق کشاورزی می شود بلکه درصنایع تبدلی نیز می تواند به توسعه همه جانبه استان کمک کند.

وی افزود: از طرف شمال شرق استان، بزرگترین تونل انتقال آب خاورمیانه وجود دارد که از الیگودرز به مناطق مرکزی ایران آب منتقل می کند. تونلی با قطری در حدود ۶/۵ متر و طول مسیر ۲۷۰ کیلومتر و حجم آب انتقالی ۱۸۱ میلیون مترمکعب( چیزی در حدود دو برابر آب انتقالی از سد مرج به تهران) که در سال تامین کننده آب شرب، صنعتی، کشاورزی و تفریحی شهرهای گلپایگان، خمین، دلیجان، خوانسار، محلات، نیم ور، سلفچگان، ساوه، قم و بسیاری از روستاها است.

سپهوند عنوان کرد: آغاز رسمی عملیات اجرایی این تونل سال ۱۳۸۲شروع ومقدار انتقال آب برای افق ۱۴۱۰ به ۲۴۰ میلیون مترمکعب می رسد و افق نهایی طرح تا سال ۱۴۲۵ دیده شده است.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: درشمال شرقی لرستان، سد کمال صالح در بالا دست سد مروک دورود برای تامین آب پتروشیمی شاهزند اراک احداث شده و سد مروک را با مشکل خشکی مواجه کرده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان اظهار داشت: سد بختیاری، در ۸۰ کیلومتری جنوب شرقی خرم آباد و در شهرستان الیگودرز در سال ۱۳۷۵ آغاز و در سال ۱۳۹۲ متوقف شد. گنجایش این سد در حدود ۵ میلیارد متر مکعب است، از جمله اهداف سد تولید برق و انتقال راحت آب به مناطق کویری مرکزی ایران است.

سپهوند افزود: با کمی دقت در طرح های توسعه‌ی راهبردی کشور و اسناد بالا دستی مربوط به توافقات برنامه ریزی شده بویژه در حوزه آب که بعنوان نمونه به تعدادی از آنها اشاره شد، به نظر می‌رسد برخی مناطق ایران مانند زاگرس به عنوان منابع تامین آب، نفت، گاز و … مورد نیاز جهت توسعه مناطق به ظاهر مستعدتر در نظر گرفته شده و علاوه بر آن منابع ارزی خزانه ملی نیز بدون ملاحظه صرف جابجایی این منابع شده است.

وی عنوان کرد: این نوع تفکر در استراتژیست های تصمیم ساز کشور نشان می دهد که مسأله اصلی، عدم درک توسعه متوازن و تاکید بر برنامه ریزی های بالادستی است.آسیب شناسی این تفکر و دیدگاه باید در دستور کار دولت قرار گیرد و همه جنبه‌های اقتصادی، سیاسی- اجتماعی، محیط زیستی و … آن دیده شود.

سپهوند تصرح کرد: طرح های توسعه، استراتژی های کلان همکاری های منطقه‌ای و انتقال امکانات در ایران نیاز به یک بازنگری اساسی دارد تا هم مشکلات کنونی و هم ریزه کاری های دیده نشده را شامل شود. نمی شود منابع استراتژیک یک منطقه را برای سایر مناطق در نظر گرفت و بدون توجه به نیازهای آن منطقه، به آن آسب رساند.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: دیدن حجم عظیمی از توزیع امکانات منطقه‌ای همراه با شناخت علمی آمایش های سرزمینی، درک چالش ها، فرصت ها، هماهنگی های منطقه ای و سازگاری و اقناع مردم به ایفای نقش مثبت در اجرای طرح ها وظیفه‌ی دولت هایی است که متأسفانه درگذشته از دانش لازم و اراده‌ لازم برخوردار نبوده‌اند و بیشتر آلوده فرصت طلبی، ویژه خواری و سیاسی بازی شده اند و آنچه که الان در کشور می بینیم خروجی نافرجام آنهاست.

انتهای پیام/

نویسنده : بیرانوند-خبر افلاک