یک “بام” و دو هوا
بام،ظرفیتی بزرگ در نزدیکترین مکان ممکن در مرکز لرستان،آماده نقشآفرینی در همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی،فرهنگی،ورزشی و از همه مهمتر اشتغال زایی است.
به گزارش همای سعادت، سال ۱۳۸۹ و پس از انتصاب حبیبا… دهمرده به عنوان استاندار لرستان، اولین چیزی که توجه وی را جلب کرد نقطهای کوهستانی در دامنهی کوه مُدبه در شرق خرمآباد بود. دهمرده که اهل ریاضی و حساب و کتاب بود، اعتقاد داشت این منطقه ظرفیت تبدیل شدن به یک مجموعه با کاربری گردشگری علمی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، ورزشی و … را دارد و شاید یکی از بهترین فرصتها برای ایجاد اشتغال از نظر او محسوب میشد. با این نگاه در همان سال، عملیات راهشکافی در دامنهی کوه آغاز و پروژه با عنوان “چهارده معصوم” کلید خورد. خیلی زود بام در بین مردم هویت یافت، پرچم سه رنگ کشورمان بر فراز آن به اهتزاز درآمد و میزبان برنامههای مختلف فرهنگی ورزشی شد.
رصدخانه، دانشکده محیط زیست، نیروگاه بادی و دهها پروژه دیگر در دل این بام تعریف شد تا رویای دهمرده به حقیقت بپیوندند. کاشت صدها اصله نهال بلوط و دیگر گونههای سازگار با طبیعت زاگرس و ایجاد بزرگترین خزانه تولید نهال استان(نهالستان) در این منطقه با تفکری آیندهنگر بسیار مورد توجه طبیعتدوستان قرار گرفت و آن را به پایگاهی برای سمنهای زیست محیطی تبدیل کرد.
دیری نپایید که رصدخانه و مرکز تحقیقات جانوران(موسوم به باغ وحش) به بهرهبرداری رسیدند و استاندار وقت خبر از تعیین ردیف اعتباری ۱۳ساله برای بام داد؛ این در حالی بود که با تغییر دولت دهم و روی کار آمدن دولت یازدهم، جایگزینی هوشنگ باوزند به جای دهمرده و تغییر اولویتها از نگاه والی جدید، رشتههای دانشکده محیط زیست، نیروگاه بادی و … پنبه شد و میراث بام به منابع طبیعی رسید تا در بنبست بلاتکلیفی مانند سایر فرصتها به حاشیه برود اما حالا با ورود سعید شاهرخی به مسند استانداری لرستان اولین مقصد او بام است و اعتقاد دارد این مجموعه میتواند به یک فرصت بینالمللی تبدیل شود.
با توجه به قرار داشتن بام در محدوده مدیریت شهری، ابتدا با داریوش بارانی، شهردار خرمآباد گفت وگو کردم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا ظرفیت بام خرمآباد مغفول مانده، پاسخ داد: بخش عمدهای از سرمایه شهر در پیکرهی بام نهفته و بالفعل نشده است؛ پیشتر ظرفیتهای راهشکافی، کاشت، نورپردازی، ساختمان، آبهای سطحی، سنگکاری و فضاسازی و … در بام ایجاد شده است اما به جای اینکه این پروژه ۶۹۰هکتاری و چندین هزار میلیاردی مورد استفاده قرار گیرد حتی برآورد دقیقی از ظرفیتهای مغفول آن وجود ندارد.
بارانی بیرانوند انتقاد کرد: ظرفیت بام نه تنها برای اقتصاد مبتنی بر گردشگری شهری خرمآباد بکارگیری نشده است بلکه سالیانه قریب به ۱۰ میلیارد تومان هزینه نگهداری آن میشود.
تکلیفی بر دوش همه مسئولان
شهردار مرکز لرستان اعتقاد دارد هر مدیری در هر سطحی در استان که از کوچکترین توانی برخوردار است باید آن را در بام بکار بگیرد و با فوریت زمانی نسبت به تعیین تکلیف بام اقدام شود. وی گفت: بام به عنوان یک سرمایه کالبدی بالفعل، امکان ایجاد یک مجموعه گردشگری و اقتصادی بزرگ با فضاهای تفریحی، فرهنگی و ورزشی نظیر هتلینگ، کارتینگ، تلهکابین، زیپلاین، موتورکراس و … را دارد و فقط و فقط همت میخواهد.
بام در بنبست بلاتکلیفی
شهردار خرمآباد با بیان اینکه هیچ مانع قانونی برای واگذاری بام به شهرداری وجود ندارد، ادامه داد: سوالی که اینجا به ذهن متبادر میشود این است که آیا شهرداری مرکز استان نیاز به تقویت دارد یا خیر؟ پس پیشنهاد میشود این ۶۹۰ هکتار را با خیر و شر آن به شهرداری واگذار کنید و بنده به عنوان شهردار قول میدهم بدون تحمیل نیروی انسانی به بدنه شهرداری با همین تشکیلات آن را نگهداری و ظرفیتهایش را به کار بگیریم و آمادگی ایجاد فضاهای مورد نظر را در راستای توسعه گردشگری بام داریم.
وی با اشاره به اینکه جلسات متعدد و بدون خروجی مانع تعیین تکلیف بام شده است، گفت: هماکنون مالکیت بام با منابع طبیعی است در حالیکه این سازمان ظرفیتهای قانونی کافی برای توسعه بام و نگاه درآمدی به آن را ندارد اما شهرداری قوانین لازم را دارد تا یک بستهی سرمایهگذاری در حوزه نگهداری، فضای سبز، گردشگری و … ایجاد کند و قول میدهیم با همان مالکیت دولت اقدام کنیم.
کاری مهمتر از بام نداریم
شهردار خرمآباد با بیان اینکه در آخرین جلساتی که داشتیم قرار شد یکی از هلدینگهای معروف کشور برای سرمایهگذاری حضور یابد، افزود: با توجه به تغییر مدیریت ارشد استان باید منتظر تصمیم جناب آقای “دکتر شاهرخی” باشیم و اینکه آیا میشود فرآیند قبلی را ادامه داد یا خیر، اما در هر صورت اعتقاد دارم اکنون در شهر خرمآباد کاری مهمتر از بام وجود ندارد و امیدواریم استاندار لرستان که خود فرزند این دیار است با نگاه اولویت به این ظرفیت سرمایهگذاری و خروج آن از بنبست بلاتکلیفی تلاش کنند.
اعتبارات دولتی جوابگوی سرمایهگذاری در بام نیست
حسین میرزایی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، در این خصوص به ایسنا گفته است: بام به عنوان مجموعهای فرهنگی، آموزشی و تفریحی با محوریت مباحث منابع طبیعی است که اعتبارات دولتی جوابگوی سرمایهگذاری در آن نیست و این ظرفیت ارزشمند نیاز به سرمایهگذار بخش خصوصی دارد که از هلدینگهایی که علاقمند به موضوع گردشگری هستند دعوت میکنیم این سرمایهگذاری را در بام انجام دهند.
میرزایی اضافه کرد: مجموعه بام لرستان، یک طرح اولیه دارد و بخشهای زون تفرج متمرکز و تفرج گسترده و بخشهای جنگلکاری آن پیشبینی شده و چنانچه سرمایهگذار بتواند آن را اجرا کند بهتر است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با اشاره به اینکه با توجه به چشماندازهای زیبا و اشراف به شهر خرمآباد، جنبه ملی و بینالمللی دارد و باید کمک کنیم تا به عنوان یک مجموعه نمونه گردشگری در سطح بینالمللی تبدیل شود، گفت: محدودیتی برای واگذاری بام به سرمایهگذاران بخش خصوصی نداریم.
شهرداری درخواست کتبی نداده است
وی در پاسخ به این سوال که بام را به شهرداری خرمآباد واگذار میکنید یا خیر؟ گفت: تاکنون درخواست کتبی از سوی شهرداری خرمآباد مبنی بر سرمایهگذاری روی بام را نداشتیم؛ طرح اولیه بام تائید شده و چنانچه شهرداری خواهان باشد موضوع را کتبا به منابع طبیعی استان اعلام کند و میتواند طرح اولیه را انجام دهد و یا چنانچه طرح اصلاحی داشته باشد آن را ارائه دهد.
میرزایی تصریح کرد: چنانچه شهرداری برنامه داشته و بتواند طرح مدیریتی را اجرایی کند و توان مالی انجام سرمایهگذاری را داشته باشد آمادگی داریم براساس ماده سه قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلهای کشور در چارچوب یک قرارداد و تحت عنوان «احاله مدیریت» بام را واگذار کنیم.
توسعه بام به دور از نگاه سلیقهای
اما سید سعید شاهرخی، استاندار لرستان که اولین مقصد بازدیدش را بام لرستان قرار داده بود، آن را سرمایهای بسیار ارزشمند میداند که نباید قربانی نگاه سلیقهای شود.
وی در این بازدید تصریح کرد: روی این پروژه نباید سلیقهای کار کرد بلکه باید با نگاهی بینالمللی به این مجموعه نگریست.
استاندار لرستان با بیان اینکه بام خرمآباد نیازمند نگاهی بلندمدت و طراحی در حد سایتهای بینالمللی است، خاطرنشان کرد: با وجود این ظرفیت و چشماندازهای زیبا، بام خرمآباد قابلیت جذب گردشگر خارجی را نیز دارد.
وی بر تشکیل یک جلسه ویژه و تعیین تکلیف بام تاکید کرد و یادآور شد: با ثبت جهانی دره خرمآباد، بام ظرفیتی برای مقصد گردشگری خواهد بود؛ گرچه برخی رفتارها توجیهپذیر نیست اما لازم است با حفاظت شدید، بهرهبرداری اصولی به نفع مردم انجام شود.
با این روند، به نظر میرسد هماکنون ارادهای قوی برای خروج این ظرفیت مهم از بلاتکلیفی وجود دارد که نیازمند همدلی مسئولان است و باید دید چگونه از این ظرفیت برای بهبود اقتصاد، اشتغال و دیگر ابعاد اجتماعی آن استفاده و از این یک بام و دو هوا خارج شود. درواقع بام، اولین آزمون مدیریتی سعید شاهرخی در بهرهگیری از فرصتهای رهاشده و اثبات مهندسی ارزش در مدیریت پروژههاست که امیدواریم دستخوش نگاههای سلیقهای و مقطعی نشود.
گزارش:سعیده خورشیدوند
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰