پرداخت مطالبات کلزاکاران لرستانی آغاز شد
مدیرکل تعاون روستایی لرستان گفت: پرداخت ۶۵ درصد طلب کلزاکاران استان آغاز شده است و مابقی مطالبات نیز در مراحل بعدی تسویه خواهد شد.
به گزارش همای سعادت،غلامعلی فتحی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در سال جاری کلزای کشاورزان به قیمت ۴۱۰ هزار ریال به ازای هر کیلوگرم خرید تضمینی و پیش بینی می شود حدود چهار هزار تن از این محصول خریداری شود.
وی افزود: همزمان با فصل برداشت کلزا در انتهای اردیبهشت ماه تاکنون مراکز خرید تعاون روستایی بیش از ۶۰۰ تن محصول از کشاورزان لرستانی خریداری کرده اند.
فتحی با اشاره به اینکه فرآیند خرید تا پایان برداشت محصول ادامه دارد افزود: سازمان تعاون روستایی ۳۲ مرکز خرید را در شهرهای مختلف استان راه اندازی کرده که ۲۲ مرکز برای خرید گندم و ۱۰ مرکز نیز برای خرید کلزا در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه دانه های روغنی از نظر تامین کالری و انرژی مورد نیاز انسان همچنین نقش موثر در تغذیه دام از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند عنوان کرد: با توجه به اینکه بخش عمده ای از روغن خوراکی مورد نیاز کشور با صرف هزینه های هنگفت واردات روغن خام و دانه های روغنی تامین می شود توسعه کشت دانه های روغنی یکی از اهداف مهم و کلان کشور برای خودکفایی در این زمینه است.
برنامه ریزی برای خوداتکایی در تولید دانه های روغنی
مدیرکل تعاون روستایی لرستان یادآور شد: این مهم نقش بسزایی در صرفه جویی ارزی، تسریع روند توسعه اقتصادی و تحقق اقتصاد مقاومتی، اشتغال زایی، امنیت و استقلال غذایی کشور ایفا می کند به همین منظور یک برنامه ریزی بلندمدت و منسجم با هدف نیل به خوداتکایی در تولید دانه های روغنی از سوی وزارت جهاد کشاورزی در دستور کار قرار گرفته است تا زمینه برای کاهش وابستگی به واردات دانه های روغنی در کشور فراهم شود.
به گفته فتحی روغن کلزا به دلیل ترکیب مناسب اسیدهای چرب غیراشباع اسید اولئیک، اسید لینولئیک، اسید لینولنیک و داشتن پایین ترین میزان اسیدهای چرب اشباع با کیفیت ترین روغن خوراکی است.
وی بیان کرد: این گیاه یکی از بهترین محصولات تناوبی با زراعت گندم است که باعث افزایش عملکرد و کاهش بیماری های گندم از جمله بیماری قارچی “پاخوره” و نیز کمک به توسعه پرورش زنبور عسل می شود ضمن اینکه وابستگی به نظام زراعی تک محصولی در کشت های پاییزه منجر به بروز چالش هایی چون افزایش علف های هرز، فقر مواد غذایی و کاهش تولید مزارع گندم خواهد شد.
اختصاص ۵۰ درصد سطح زیرکشت و تولید دانه های روغنی ایران به کلزا
وی افزود: در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ کلزا با سطح زیرکشت ۹۸ هزار هکتار، تولید ۱۹۷ هزار تن و میانگین ۲ هزار و ۱۲۴ کیلوگرم در هر هکتار کشت آبی حدود ۵۰ درصد از سطح اراضی و تولید دانه های روغنی ایران را به خود اختصاص داد.
فتحی ادامه داد: در همین سال لرستان با ۲ هزار و ۳۴۵ هکتار سطح زیرکشت، تولید چهار هزار و ۲۶۰ تن با میانگین هزار و ۸۹۸ کیلوگرم در هر هکتار کشت آبی از نظر سطح زیرکشت رتبه ۱۱ و از لحاظ میزان تولید رتبه ۱۳ کشور را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه اقتصاد استان بر پایه کشاورزی و دامپروری استوار است یادآور شد: مساحت کل اراضی استان حدود ۸۰۰ هزار هکتار است که حدود ۷۵ درصد آن یعنی ۶۰۰ هزار هکتار دیم و مابقی آبی می باشد.
وی افزود: لرستان از نظر اقلیمی دارای تنوع بسیار خوب همچون مناطق سرد دلفان، الیگودرز، ازنا، اشترینان، معتدل سرد همچون سلسله، بروجرد، دورود، بیرانشهر، ازنا سگوند، زاغه، معتدل گرم همچون خرم آباد، چگنی، کوهدشت، ویسیان، معمولان و گرم همچون پلدختر و رومشگان است که این موضوع سبب گوناگونی وضعیت زیست محیطی و ساختار آب و هوایی منطقه شده است.
ضرورت اختصاص ۲۵ درصد اراضی گندم در تناوب زراعی با کلزا
به گفته فتحی محصول کلزا از بهترین گیاهان در تناوب با غلات دانه ریز همچون گندم و جو است و باعث افزایش عملکرد این محصولات می شود ضمن اینکه سود و درآمد خالص اقتصادی در نظام تناوبی کلزا – گندم بیشتر از گندم- گندم است و پایداری تولید گندم در سال های بعد را تضمین می کند بنابراین هر سال اختصاص ۲۵ درصد اراضی زیرکشت گندم استان در تناوب زراعی با کلزا ضروری است.
وی تصریح کرد: ریشه کلزا توانایی نفوذ تا عمق بیش از ۱۰۰سانتی متری خاک را دارد که این می تواند به عنوان یک شخم زیستی عمل کند و باعث برهم خوردن خاک و افزایش ماده آلی خاک شود همچنین کلزا به دلیل دارا بودن ریشه راست و عمیق، عناصر مورد نیاز خود را از اعماق پایین تر جذب نموده و خاک زراعی سطحی تر برای کشت بعدی از عناصر غذایی تخلیه نمی شود.
کلزا جاذب زنبورهای عسل
وی با بیان اینکه گل کلزا به جهت تولید شهد و گرده فراوان جاذب زنبور های عسل است افزود: ظرفیت تولید عسل از مزارع کلزا می تواند تا سالانه حدود ۵۰ کیلوگرم در هر هکتار باشد.
فتحی عنوان کرد: در لرستان تاریخ کاشت کلزا پاییزه در مناطق سرد از ۱۰ تا ۳۰ شهریور، مناطق معتدل سرد ۲۰ شهریور تا ۱۰ مهر، معتدل گرم یکم تا ۳۰ مهر و در مناطق گرم ۲۵ مهر تا ۲۵ آبان می باشد.
وی با بیان اینکه مراکز خرید وابسته به تعاون روستایی با توجه به اینکه در نزدیکترین نقطه به زمینهای کشاورزی قرار دارند، هزینه حمل و نقل را به کشاورزان متحمل نمیکنند، اضافه کرد: مراکز خرید این سازمان پارسال ۶ هزار و ۳۰۰ تن کلزا و ۱۶۵ هزار تن گندم از کشاورزان استان خریداری کردند.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰