حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی باعث جلوگیری از رانت و فساد می‌شود/ پرداخت یارانه هوشمند راهی برای درمان اقتصاد بیمار است

یک کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی جلوی رانت‌خواری را می‌گیرد، گفت: بنای اصلی پرداخت یارانه هوشمند استفاده از اطلاعات رفتار مشتری و عرضه کنندگان کالاست و برخلاف شایعات کذب به دنبال حذف یارانه و یا افزایش قیمت کالاهای اساسی مردم نیست.

علی محمدی‌فر امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در خرم‌آباد، اظهار داشت: مطابق نظر اکثر اقتصاددانان با وجود ارائه ارز ۴۲۰۰ تومانی به برخی واردکنندگان و حفظ وضع موجود در نظام پرداخت یارانه‌ها احتمال سوءاستفاده، رانت و فساد اقتصادی حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰درصد وجود دارد. اما در صورت هوشمند سازی پرداخت یارانه‌ها از طریق کارت هوشمند الکترونیک این احتمال به حدود ۱۵ درصد کاهش پیدا کرده و قابل ردگیری است.

وی با بیان اینکه اجرای پرداخت یارانه هوشمند حتما به نفع عموم مردم اعم از فقیر و غنی است، افزود: این طرح به دنبال گرانی کالاهای اساسی و یا محدودیت مردم نیست، بلکه به دنبال جلوگیری از سوءاستفاده و رانت خواری برخی از افرادی است که ارز ۴۲۰۰ تومانی در اختیارشان قرار می‌گیرد.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی اتاق بازرگانی خرم‌آباد گفت: برای اجرای طرح هوشمند سازی پرداخت یارانه‌ها می‌بایست فضای رسانه ملی در اختیار کارشناسان قرار بگیرد و اطلاع‌رسانی لازم به مردم عادی انجام شود، تا به مردم اثبات شود که طرح هوشمند سازی پرداخت یارانه‌ها نه تنها به ضرر عامه مردم نیست بلکه به نفع عموم مردم است، آن وقت است که جامعه به کمک دولت می‌آید.

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: متاسفانه در چند روز اخیر برخی از ذی نفعان ارز ۴۲۰۰ تومانی و رانت خواران از طریق شایعه پراکنی‌ها و اخبار کذب موجب التهاب در افکار عمومی شدند و با دامن زدن به این شایعات سعی کردند فضای یاس و ناامیدی را در جامعه ترویج کنند تا همچنان روند موجود ادامه یابد و منافع نامشروع این افراد رانت خوار کماکان حفظ شود.

وی ادامه داد: اما رسانه ملی (صدا و سیما) و رسانه‌های جمعی و فضای مجازی در راستای رسالت اصلی خود باید با دعوت از کارشناس معتهد در حوزه اقتصادی و اعتماد سازی کافی بستر لازم را فراهم کنند و مردم اطمینان خاطر داشته باشند که این طرح به نفع مردم و منافع ملی است و قرار نیست به اقشار مردم فشار اقتصادی وارد شود.   

این کارشناس اقتصادی در ارتباط با گرانی و کمبود برخی اقلام نیز گفت: مطابق با آمارهای جهانی ۷۰ درصد روغن و ۳۰ درصد غلات جهان در منطفه روسیه و اوکراین تولید می‌شود و جنگ روسیه و اوکراین بر قیمت‌های جهانی این کالا ها اثر گذاشته و شاهد افزایش قیمت کالاهای اساسی در سراسر دنیا هستیم به نحوی که در ترکیه در ماه‌های اخیر افزایش قیمت کالاهای اساسی از ۷۰ تا ۲۰۰ درصد رشد داشته است.

محمدی‌فر ادامه داد: برخی افراد سودجو با توجه به اختلاف قیمت کالاهای اساسی داخل کشور نسبت به کشورهای همسایه، اقدام به قاچاق کالاهای اساسی به کشورهای اساسی کرده‌اند به نحوی که گفته می‌شود که قاچاق آرد از ایران به کشورهای همسایه حدود ۲۰۰ درصد افزایش پیدا کرده است.

وی خاطرنشان کرد: ما باید از طریق تعدیل قیمت آرد تحویلی نانوایی‌ها انگیزه قاچاق را کم کنیم و از طرفی نانوایی ها بر اساس میزان نانی که نانوا در اختیار خانوارها قرار داده است یارانه دریافت می‌کنند.

این کارشناس اقتصادی و عضو اتاق بازرگانی لرستان افزود: با پرداخت یارانه هوشمند از طریق کارت‌های هوشمند قیمت همه کالاهای اساسی نظیر روغن، شکر، نان و… افزایش پیدا نمی‌کند، به عنوان مثال با تعدیل قیمت آرد هم انگیزه قاچاق آرد به کشورهای همسایه کمتر می‌شود و هم به ازای فروش نان خانوارها به نانوایی ها یارانه پرداخت می‌شود، با این رویکرد و با استفاده از سامانه پرداخت الکترونیک و تعریف اعتبار روی کارت اعتباری افراد به این سامانه متصل به فروشگاه‌های و ارائه کالا یا خدمات است موجب می‌شود یک بانک اطلاعاتی از داده‌های رفتار عرضه کننده کالا و خریدار نهایی شکل بگیرد. 

محمدی‌فر بیان کرد: بنای اصلی پرداخت یارانه هوشمند استفاده از اطلاعات رفتار مشتری و عرضه کنندگان کالاست و برخلاف شایعات کذب به دنبال حذف یارانه و یا افزایش قیمت کالاهای اساسی مردم نیست.

 وی در پایان صحبت‌های خود گفت: اگر بخواهیم اقتصاد بیمار کنونی را که حاصل رانت ناشی از ارز چند نرخی را درمان کنیم و شاهد رشد لجام گسیخته نقدینگی و تورم سرسام در کشور نباشیم چاره‌ای جز ساماندهی ارز ترجیحی (ارز ۴۲۰۰ تومانی) در قالب مکانیسم پرداخت یارانه هوشمند از طریق کارت الکترونیکی نداریم.

انتهای پیام/