رتبهی اول بیکاری، زنگ هشداری برای لرستان
طبق گزارش مرکز آمار نرخ بیکاری استان لرستان در بهار ۹۹ به ۲۱ درصد رسیده است. این نرخ بالاترین نرخ بیکاری در بین تمام استانهای کشور است.
همای سعادت آنلاین- یادداشت- بهار ۹۸ نرخ بیکاری لرستان ۱۶.۹ درصد بوده است. لذا در طی یکسال اخیر حدود ۴ درصد به آمار بیکاری لرستان افزوده شده است.این نرخ زنگ هشداری برای لرستان است که تبعات جبرانناپذیری برای مردم نیز بهدنبال دارد، چراکه بیکاری ریشهی تمامی مشکلات اقتصادی، روحی، روانی، خانوادگی و اجتماعی است.متاسفانه لرستان نه فقط در شاخص بیکاری، بلکه در شاخصهای فلاکت، نرخ اجارهبهای مسکن، نرخ تورم نیز رکوردار کشور است. صدرنشینی لرستان در این شاخصهای اقتصادی از علل اصلی افزایش خشونت، خودکشی، دزدی، طلاق و اعتیاد جامعه لرستان است که نشاندهنده وضعیت بغرنج مردم این استان است.با وجود اینکه استاندار لرستان این آمار را «اشتباه و گاهی حاصل شیطنتها» میداند اما واقعیتهای سطح جامعه این آمار را تایید میکند. یقیناً در لرستان نیز وضعیت برخی شهرستانها مانند کوهدشت، رومشکان و نورآباد به مراتب بدتر از سایر شهرستانهاست. چه بسا که نرخ بیکاری رسمی شهرستان کوهدشت به حدود ۳۰ یا حتا ۴۰ درصد نیز برسد!مسلماً یکی از دلایل اصلی افزایش بیکاری در لرستان، اعمال تحریمهای ظالمانهی آمریکاست. اما یقیناً این همهی مسئله نیست. زیرا تحریم بر سراسر کشور و تمام استانها تحمیل شده است نه فقط لرستان! اما سوال این است که چرا وضعیت مردم لرستان هر سال با شتاب بیشتری «بدتر» میشود؟!
عدم مطالبهگری مردم و نخبگان، عدم خلاقیت و ریسکپذیری مدیران استان، عدم جذب سرمایهگذار طی سالهای اخیر، خروج سپردههای بانکی مردم لرستان به سایر استانها، وقوع سیل ویرانگر فروردین ۹۸ در لرستان همه و همه مزید بر علت افزایش نرخ بیکاری لرستان شدهاند.در این بین نکتهی مهمی که بهنظر میرسد یکی از مهمترین دلایل عقبگرد وضعیت اقتصادی لرستان است موضوع «مدیریت» است. نداشتن برنامه، عدم انسجام مدیریتی، به حاشیه راندن نخبگان بومی، عدم تخصصگرایی در انتصاب پستهای کلیدی بهویژه پستهای اقتصادی و برنامهریزی، روزمرگی، نداشتن نظارت کافی، تبلیغانگاری بهجای واقعیتنگری از جمله ضعفهای مشهود مدیریت استان است.حتی نکته جالب این است که طبق فرمایش دو سال پیش خادمی، استاندار لرستان؛ عمدهی مدیران استان «تنبل» هستند. حال سوال این است اگر عمده مدیران استان تنبل هستند چرا تعویض نمیشوند؟! چرا باید هزینهی «تنبلی و سستی» این مدیران را مردم بپردازند؟! اصولاً چرا برخی مدیران در طول چندسال اخیر حتا یک گزارش از عملکرد چندین ساله خود منتشر نکردهاند؟ در این زمینه نیز زیبنده است جناب استاندار پاسخ دهد که دستاورد چندین ساله وی در لرستان چه بوده است؟راقم این سطور در شمارهی ۵۳۱ هفتهنامهی سیمره (۲۰ اردیبهشت ۹۹) از مسئولان استان بهویژه استاندار درخواست کرد تا «گزارش عملکرد» را جهت نقد و بررسی منتشر کنند. این مطالبه متأسفانه بدون پاسخ باقی ماند. مجدد مطرح میشود؛ شایسته است که تیم اقتصادی دولت در لرستان پاسخگوی عملکرد چندین ساله خود باشد و گزارش مبسوطی از عملکردهای خود ارائه کند.
زیبنده است استاندار لرستان در این زمینه پیشگام شده و سایر مسئولان تیم اقتصادی را نیز به پاسخگویی شفاف ترغیب کند. مسلماً این پاسخگویی جدای از مباحث حقوق شهروندی که دانستن حق مردم است و مسئولان باید وقتی مورد پرسشگری واقع میشوند، در پاسخ به ولینعمتان خود بکوشند؛ برکات و منافع زیادی نیز برای آینده استان در بر خواهد داشت. چراکه این پاسخها در بوته نقد کارشناسان و اهل خرد قرار گرفته و نکات ضعف و قوت آن سنجیده شده و میتواند راهگشای عملکرد مسئولان در سالهای آینده باشد.
دکتر مصطفی شکری
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰