نفس «معشوره» از بی‌اعتباری گرفت

سد معشوره به عنوان یکی از بزرگترین پروژه‌های عمرانی لرستان این روزها از نبود منابع مالی رنج می‌برد و فعالیت کارگاه‌های آن به کمترین میزان ممکن رسیده است.

به گزارش همای سعادت به نقل از فارس، ایده و طرح مطالعاتی ساخت سد معشوره یا گاشمار به سال ۸۰ برمی‌گردد، زمانی که قرار بود این سد با اهداف چندمنظوره، همچون ذخیره‌سازی آب و تولید انرژی برق ساخته شود اما تیرماه ۱۴۰۰ و با اعلام شرکت آب منطقه‌ای لرستان، تخصیص سالانه سد معشوره برای تامین نیازهای آب شرب، صنعت، کشاورزی، زیست محیطی در شهر و روستاهای چگنی، کوهدشت، پلدختر، سلسله و نورآباد پیش‌بینی شد.

سال ۹۲ این پروژه با تخصیص اولیه ۲۷۱ میلیون مترمکعب از رودخانه کشکان کلنگ‌زنی شد، اما بعدها تخصیص آن به ۱۸۵ میلیون مترمکعب کاهش یافت، آن هم در استانی که ۱۱ درصد از سهم آب کشور را به خود اختصاص داده است.

در همان سال‌های ابتدایی احداث معشوره با چالش‌هایی همراه بود، نداشتن مجوزهای قانونی ۲۱۵ که برای هر پروژه کلان عمرانی یک ضرورت است و همچنین ماده ۲۳ که برای تامین اعتبار طرح‌های نیمه‌تمام الزامی است.

می‌توان گفت در دهه‌های اخیر معشوره پای ثابت وعده‌های تمام دولتمردان بوده و هست، با این وجود سهم این سد از تحقق این قول‌ها تنها پیشرفت حداقلی به همراه نگرانی در مورد تامین آب شرب و کشاورزی هدررفت منابع آبی استان است. همچون سال ۹۸ که در سیل عظیم لرستان بیش از هزار میلیارد خسارت روی دست استان گذاشته شد و اگر معشوره بود این زیان متوجه لرستان نمی‌شد
.
دولت سیزدهم یکی از اولویت‌های اصلی خود را بر تکمیل پروژه سد معشوره قرار داده بود، همچنان‌که وزیر وقت دولت در سفر ۱۹ آذر ریاست‌جمهوری به لرستان از تامین اعتبار برای طرح سد معشوره خبر داده بود. وعده‌ای که با شهادت آیت‌الله رئیسی رنگ و بوی عملیاتی به خود نگرفت.

تنها راه نجات معشوره تهاتر نفت است

طی روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر تعطیلی پروژه و انتقال تجهیزات از کارگاه ساخت سد معشوره به گوش می‌رسد، خبری که پیش از این و در اردیبهشت‌ماه نماینده مردم پلدختر گفته بودبه علت نبود اعتبار و تزریق نقدینگی این پروژه متأسفانه تعطیل شده است.

کاظمی عنوان داشته که تهاتر نفت تنها راه نجات معشوره از تعطیلی است، البته که این محل نیز با مشکلاتی روبه‌روست.

بلاتکلیفی معشوره قابل قبول نیست

استاندار لرستان نیز خردادماه امسال در نشستی که ما مسوولان حوزه منابع آبی استان داشت صراحتا عنوان کرده بود: این پروژه سال‌ها به دلایل مختلف متوقف مانده، اما دیگر نباید معطل بماند؛ با نگاه ملی و اراده‌ای قاطع باید آن را وارد فاز عملیاتی کرد.

شاهرخی به برگزاری چندین جلسه ملی و استانی با مسئولان وزارت نیرو اشاره کرد و گفت: بارها موضوع را به‌صورت حضوری و تلفنی پیگیری کرده‌ام تا مسیر پیشرفت معشوره هموار شود.

وی تاکید کرده بود که قابل پذیرش نیست چنین پروژه‌ای که مردم سال‌ها چشم‌انتظار آن هستند و اثر مستقیمی بر زندگی و معیشت آن‌ها دارد، بلاتکلیف بماند و از این‌رو از طراحی یک سامانه اختصاصی نظارت برای پیگیری روزانه روند پیشرفت این پروژه خبر داد.

به گفته استاندار لرستان در جلسه مذکور، موضوع سد معشوره در جلسات هفتگی استان و در سطح ملی به‌صورت مستمر دنبال خواهد شد.

پروژه تعطیل نیست اما فعالیت آنچنانی هم ندارد

داریوش حسن‌نژاد؛ مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای لرستان در گفت‌وگو با فارس در تشریح آخرین وضعیت سد معشوره اظهار کرد: محل قرارداد سد از محل مطالعاتی بوده و تا کنون از همین محل کارهای زیربنایی سد انجام گرفته است.

وی با بیان اینکه شرکت توسعه آب نیروی ایران کارفرمای پروژه است، گفت: این شرکت در حال انجام مقدمات برگزاری مناقصه برای انتخاب پیمانکار اصلی پروژه است.

حسن‌نژاد بیان داشت: ۱۱ شرکت برای شرکت در این مناقصه اعلام آمادگی کرده‌اند که یکی از آن‌ها شرکت سپاسد از زیرمجموعه‌های قرارگاه خاتم است.

وی با تاکید بر اینکه تا انتخاب پیمانکار جدید چراغ پروژه روشن خواهد ماند، گفت: امسال نیز ۲۵۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات پیوست یک بودجه سال ۱۴۰۴ اعتبار دارد و ۳۰۰ میلیارد تومان نیز از محل توازن استانی به پروژه اعتبار داده شده که در صورت تخصیص، پروژه با پیمانکار فعلی تا پایان سال ادامه خواهد یافت.

مدیرعامل آب منطقه‌ای لرستان ادامه داد: به دلیل کاهش نقدینگی پروژه، فعالیت پروژه کند شده است، ضمن اینکه کارفرما ۱۶۰ میلیارد تومان به پیمانکار بدهی دارد.

حسن‌نژاد افزود: پروژه تا چند روز قبل در جبهه‌های مختلف فعال بود، با این وجود فعالیت پروژه‌ها بستگی به اعتبارات دارد و رمق معشوره با ۱۶۰ میلیارد تومان گرفته شده و فعالیت آنچنانی ندارد.

وی با بیان اینکه پیمانکار به دلیل نداشتن خرج مقدماتی کارگاه، فعالیت خود را کاهش داده است، گفت: دستگاه و امکانات فعلا در کارگاه هستند و تجهیزاتی از استان خارج نشده است.

مدیرعامل آب منطقه‌ای لرستان بیان داشت: در حال حاضر سد معشوره ۱۴ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، تا کنون در قرارداد مطالعاتی کار شده و وارد فاز اجرایی نشده است.

پروژه بزرگ است و نیاز به اعتبارات ویژه دارد

مهدی مجیدی؛ معاون عمرانی استانداری لرستان نیز با بیان اینکه پیمانکار فعلی تا پایان امسال فعالیت خواهد داشت، به فارس گفت: از محل توازن و پیوست یک، ۵۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای پروژه در نظر گرفته شده که تا کنون تزریق نشده است.

وی، نبود نقدینگی را علت کند شدن فعالیت پروژه عنوان و تصریح کرد: منتظر نقدینگی برای شتاب‌دهی به پروژه هستیم.

مجیدی با بیان اینکه در حال حاضر تجهیزاتی از کارگاه خارج نشده است، افزود: پیمانکار مطالباتی دارد که در صورت تامین نقدینگی این موضوع حل خواهد شد.

معاون عمرانی استانداری لرستان خاطرنشان کرد: پروژه بزرگ است و نیاز به اعتبارات ویژه دارد و پیگیر هستیم از سایر منابع مالی همچون مولدسازی نقدینگی لازم را فراهم کنیم.

وی با بیان اینکه امسال نیم همت برای پروژه در نظر گرفته شده، افزود: با تزریق اعتبار طی هفته‌های آینده، پروژه سرعت خواهد گرفت.

انتهای پیام/