افت نگران‌کننده منابع آب زیرزمینی لرستان در اردیبهشت ۱۴۰۴

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان نسبت به کاهش ۶۴ میلیون مترمکعبی منابع آب زیر زمینی در استان هشدار داد.

به گزارش همای سعادت، داریوش حسن‌نژاد در شورای حفاظت از منابع آبی لرستان با اشاره به افت چشمگیر سطح آب‌های زیرزمینی استان اظهار کرد: بررسی‌های انجام‌شده در محدوده‌های مطالعاتی استان نشان می‌دهد که نسبت به اردیبهشت‌ماه سال گذشته، متوسط افت سطح آب‌های زیرزمینی حدود ۸۰ سانتی‌متر بوده است که این کاهش معادل کسری مخزن بالغ بر ۶۴ میلیون مترمکعب است.

وی بیان کرد: در حوضه کرخه، حجم افت منابع آبی حدود ۲۸ میلیون مترمکعب برآورد شده است. بیشترین افت در این حوضه مربوط به دشت کوهدشت است که با افت ۱.۲ متری سطح آب زیرزمینی، کاهش حجمی معادل ۶.۷ میلیون مترمکعب را تجربه کرده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان گفت: در حوضه کارون بزرگ نیز کسری مخزن به میزان ۳۵ میلیون مترمکعب ثبت شده است. بیشترین میزان افت در این حوضه مربوط به دشت ازنا–الیگودرز بوده که با افت سطحی معادل ۱ متر، کاهشی معادل ۱۹ میلیون مترمکعب در حجم مخزن را به دنبال داشته است.

حسن‌نژاد با اشاره به کاهش نگران‌کننده دبی چشمه‌ها در سطح استان، افزود: بررسی وضعیت چشمه‌های انتخابی استان نشان می‌دهد که میانگین دبی آن‌ها در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ به حدود ۲۰۸ لیتر بر ثانیه رسیده است. این عدد در مقایسه با اردیبهشت‌ماه سال گذشته کاهش ۵۲ درصدی و نسبت به میانگین بلندمدت کاهش ۶۰ درصدی داشته است.

به گفته وی در حوضه کرخه، میانگین دبی چشمه‌ها به ۱۶۸ لیتر بر ثانیه کاهش‌یافته که نشان‌دهنده کاهشی ۶۸ درصدی نسبت به آمار بلندمدت است. در حوضه کارون بزرگ نیز دبی چشمه‌ها با افت ۴۲ درصدی به ۳۰۱ لیتر بر ثانیه رسیده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان در خصوص روند بلندمدت افت سطح آب‌های زیرزمینی تصریح کرد: بر اساس آمار ۲۰ساله منتهی به سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۲، متوسط افت سطح آب‌های زیرزمینی در استان حدود ۴.۴ متر و کسری مخزن بالغ بر ۴۵۴ میلیون مترمکعب گزارش شده است. در همین دوره، بیشترین افت مربوط به محدوده‌های کوهدشت (۱۴ متر) و ازنا–الیگودرز (۱۰ متر) بوده که به ترتیب با کاهش حجمی ۷۷ و ۱۹۷ میلیون مترمکعب همراه بوده است.

حسن‌نژاد عنوان کرد: همچنین در بازه بلندمدت، متوسط افت به ۵.۵ متر و کسری مخزن به حدود ۵۰۳ میلیون مترمکعب رسیده است. محدوده کوهدشت با افت ۲۰.۵ متر و ازنا–الیگودرز با ۱۰.۱ متر بیشترین کاهش را داشته‌اند.

وی ضمن ابراز نگرانی از تداوم این روند، خواهان همراهی و مشارکت تمامی ذی‌نفعان در مدیریت مصرف منابع آبی استان شد و افزود: برای جلوگیری از بحران در آینده‌ای نه‌چندان دور، اجرای سیاست‌های سازگاری با کم‌آبی، کنترل برداشت‌ها، و اصلاح الگوی مصرف آب کشاورزی و شرب، امری اجتناب‌ناپذیر است.

انتهای پیام٪