بازدید اهالی فرهنگ لرستان از نمایشگاه موزه عبرت+ تصاویر

کارکنان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از اصحاب رسانه از نمایشگاه “موزه عبرت” در خرم‌آباد بازید کردند.

به گزارش همای سعادت،به مناسبت چهلمین سالگرد تأسیس وزارت اطلاعات، نمایشگاهی با عنوان موزه عبرت ایران در سالن شهید چاغروند مجموعه تختی خرم‌آباد با هدف آشنایی اقشار مختلف مردم با جنایت‌ها و شکنجه‌های ساواک و رژیم پهلوی و افرادی که در بازداشتگاه‌های ساوک تحت بازجویی و شکنجه بودند، برپا شده است.

روز پنج‌شنبه مدیرکل و کارکنان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از اصحاب رسانه از این نمایشگاه بازدید کردند.

در این بازدید روایت‌گری بازداشتگاه‌های ساواک از سوی یکی از زندانیان سابق دربند ساواک انجام شد.

موزه عبرت در تهران، خاطرات تلخ و وحشتناکی از گذشته کشورمان را در میان دیوارهای سرد و پررمز و راز خود محبوس نگه داشته است و این نمایشگاه در خرم‌آباد کوشیده است برخی از این وقایع را بازنمایی کند.

این مکان که در گذشته شکنجه‌گاه و زندانی برای نگهداری زندانیان سیاسی بوده است، داستان‌های دهشتناک و زننده‌ای از تاریخ تلخ کشورمان را با بازآفرینی صحنه‌های آزاردهنده شکنجه و با بهره‌گیری از هنر چیدمان روایت می‌کند.

اتفاقات و رخدادهای تلخ گذشته این مکان به شکلی واقعی در این موزه صحنه‌آرایی شده است.

کلنگ بنای مکانی که امروز در تهران از آن به عنوان موزه عبرت یاد می‌شود، نخستین بار در سال ۱۳۱۱ و به فرمان رضا شاه بر زمین کوبیده شد. رضا شاه قصد احداث زندانی را داشت که به هیچ وجه فرار از آن ممکن نباشد و بدین منظور، از مهندسان آلمانی برای طراحی این مکان کمک گرفت. این مکان پس از احداث، نخست به عنوان توقیفگاه و سپس در سال ۱۳۱۷ به عنوان زندان موقت شهربانی مورد استفاده قرار گرفت.

سال ها بعد، پس از آن که ریاست کمیته مشترک ساواک و شهربانی به ساواک واگذار شد، این زندان به شکنجه‌گاه زندانیان سیاسی مبدل شد.

پس از انقلاب و آزادی زندانیان سیاسی، این مکان برای مدتی متروکه ماند، اما در اواخر دهه هفتاد، مسئولان فرهنگی کشور تصمیم گرفتند که برای یادآوری دوران تلخ گذشته به آیندگان و زنده نگه داشتن یاد و خاطر زندانیان زجر کشیده، این مکان را به موزه ای منحصربفرد مبدل سازند. برای انجام این کار، بسیاری از کارشناسان به مدارک و اسناد معتبر جمع آوری شده و همچنین شهادت افرادی که در این مکان زندانی بودند، متوسل شدند و توانستند فضای این مکان را با بازسازی صحنه‌هایی از شکنجه و بازجویی، به شکلی بسیار نزدیک به واقعیت طراحی کنند.

پس از پایان کار، موزه عبرت در سال ۱۳۸۲ و با حضور رئیس جمهور وقت آن زمان، افتتاح گردید و در دسترس عموم قرار گرفت.

طراحی مدور و راهروهای پیچ در پیچ این زندان به حدی گیج‌کننده است که هر کس در آن قدم بگذارد، به راحتی قادر نخواهد بود راه خروج را بیابد.

گفتنی است که طراحی دایره شکل این زندان نه تنها گریز از آن را بسیار دشوار و حتی غیرممکن می‌کند، بلکه از خروج فریاد و زجه زندانیان به فضای بیرون از آن جلوگیری می‌کند. 

این موزه به گونه‌ای طراحی شده است که افراد مرحله به مرحله با نحوه ورود و مستقر شدن زندانیان در زندان آشنا می‌شوند. از اتاق افسر نگهبان (نخستین جایی که زندانیان در بدو ورود بدان وارد می‌شوند) گرفته تا اتاق رئیس زندان، کلیه بخش‌های موزه به همان شکلی که در گذشته بوده، طراحی و دکور شده‌اند.

انتهای پیام/