صنایع دستی؛ سندی جدا نشدنی از فرهنگ و تمدن یک قوم
بروجرد از نظر داشتن صنایع دستی پیشینه ای به قدمت تاریخ دارد و امروز صنایع دستی این شهرستان زینت بخش اماکن و منازل در گوشه گوشه ایران اسلامی است.
به گزارش همای سعادت به نقل از ایرنا صنایع دستی به عنوان سندی جدا نشدنی از فرهنگ و تمدن یک قوم و یک منطقه، شناسه ای مهم، معتبر و در دسترس است که با دیدن آن می توان به فرهنگ، تاریخ و تمدن غنی مناطق آشنا شد.
ورشوسازی از شاخص ترین صنایع دستی بروجرد است که با بیش از دو قرن رونق، نام این شهرستان را در داخل و خارج از کشور مطرح کرده است.هنر ورشوسازی در اواخر دوره قاجار و اوایل دوران پهلوی در ایران رواج تازه ای یافت و هنرمندان بروجردی با استقبال از این هنر، امروز پیشرو و زبانزد در این عرصه هستند.هنرمندان خوش ذوق بروجرد با هنر و تیزبینی خود به ورق ورشو جان داده و با شکل دادن و طراحی بر روی این فلز، نام بروجرد را در این صنعت پر آوازه نموده اند.
ورشوسازان گذشته با رقابتی که با یکدیگر داشتند وسایل و ظروفی می ساختند که امروز زینت بخش هنرکده ها، موزه ها و منازل هنرشناسان ورشو در سراسر دنیاست.این ظروف که در گذشته بخشی از اسباب منزل و وسایل ضروری برای استفاده خانواده ها و پذیرایی از مهمانان بود شامل انواع آبخوری، سماور، سرمه دان، گلاب پاش، قوری، فنجان، سینی، منقل، بخوردان، آیینه و شمعدان و تزیینات داخلی منزل می باشند.به لحاظ فراهم بودن بستر ورشوسازی در بروجرد مرحوم محمد بادآور از هنرمندان بروجردی طی سال های گذشته بزرگترین سماور ورشوی جهان را در این شهرستان ساخت.به رغم اینکه صنایع دستی کشور مورد بی مهری قرار گرفته، ورشو همچنان سوغات ماندگار خطه لرستان و بروجرد است.
در تاریخ ورشوسازی بروجرد استادانی از جمله محمد رحیم میناگر، رضا رئوفیان، رضا گلدوز و محمد بادآور پا به عرصه وجود نهاده و با تحمل مشکلات فراوان، صنعت ورشوسازی را با دستان خود به اوج و تکامل رساندند.علاوه بر ظروف و تزیینات ورشو، مسگری، جاجیم بافی، گلیم بافی، صابون پزی، گیوه دوزی، ماشته بافی و چاقوسازی از پرآوازه ترین تولیدات محلی بروجرد می باشند که در گذشته از رونق خاصی برخوردار بوده اند.
این حرفه ها در گذشته به حدی شهرت داشته اند که هم اکنون در بازار قدیمی شهرستان بروجرد، راسته، بازارچه و کوچه هایی به نام این مشاغل وجود دارد.
منطقه بروجرد با توجه به اشتغال بیشتر مردم در دامداری، غنای خاصی در زمینه نخ و پشم داشته است که این موضوع باعث گرایش افراد به سمت هنردستی شده است البته با توسعه زندگی شهرنشینی، این صنایع هنوز خریداران خاص خود را دارند و هنوز گلیم و جاجیم در ابعاد کوچک زینت بخش دیوارها و طاقچه ها هستند.
گیوه دوزی و جوراب بافی نیز از دیگر صنایع دستی بروجرد هستند که نمونه های سنتی آنها همچنان در بازار این شهر دیده می شوند.مسگری از دیگر حرفه های پر رونق بروجرد بوده که امروز نام راسته مسگرها در بازار قدیمی این شهر معروفیت این پیشه را در ذهن تداعی می کند.
با توجه به گرایش خانواده ها به استفاده از غذاهای سنتی و ظروف قدیمی، خرید ظروف مسی که با هنر دست ساخته شده و به قولی چکش کاری شده اند رونق دوباره یافته است.علاوه بر صنایع دستی، بروجرد از نظر داشتن خوراکی های بومی و محلی نیز حرفی برای گفتن دارد و برخی اقلام خوراکی این شهرستان سالهاست مورد توجه مسافران نوروزی است.
آب نبات، نقل، کلوچه قندی، ارده، نان تیری، خیار شور و دوغ منطقه ونایی بروجرد از جمله اقلام خوراکی این شهرستان هستند که به طور سنتی و نیمه صنعتی تولید می شوند و مورد استقبال مسافران قرار گرفته اند.
جدای از این خوراکی ها و صنایع، شهرستان بروجرد در زمینه تهیه کباب، حلیم، سمنو و بستنی دارای نام و آوازه است که چشیدن طعم این خوراکی ها به مسافران و گردشگران توصیه می شود.
هم اکنون علاوه بر تولید و عرضه سوغات و صنایع دستی در فروشگاه ها و بازار قدیمی شهر(راسا بازار)، بازارچه صنایع دستی در میدان بهار بروجرد انواع صنایع دستی و سوغات را به مسافران و شهروندان عرضه می کند.
آتوسا آزرم
انتهای پیام
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰