زیر پوست شهر چه خبر است

یکی از مسائل و مشکلات جامعه را می توان فقدان گفتگو پیرامون آسیب ها ،مسائل اجتماعی و فرهنگی در سطح جامعه و کسب اطلاع و شناخت دقیق بیان کرد.

همای سعادت آنلاین‌-یادداشت -نگارنده در این مدتی که در سازمان فرهنگی، اجتماعی، ورزشی شهرداری توفیق خدمت پیدا کرده ام، یکی از برنامه هایم را گفتگو با نهادهای علمی و مدنی در سطح شهر خرم آباد دانسته ام. گفتگو با رئیس و اعضای انجمن جامعه شناسی شهر خرم آباد و بازدید میدانی از دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی در سطح شهر خرم آباد از جمله برنامه هایی بوده که در این مدت انجام گرفته است.

دفاتر تسهیلگری به عنوان زیر مجموعه وزارت کشور در بسیاری از استان های کشور مشغول به کارند و از لحاظ حیطه کاری با دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری ارتباط نزدیکی دارند. دفاتر تسهیلگری با رویکرد مشارکت جویی و برنامه های اجتماع محور و سامان بخشیدن و پی گیری مطالبات و خواسته های اقشار و طبقات محروم جامعه و انتقال آنها به مسئولین ، پل ارتباطی بین مردم و دستگاه ها و نهادهای اجرایی محسوب می شوند.همچنین این دفاتر موجب ارتقای آگاهی افراد جامعه شده و زمینه تقویت سرمایه اجتماعی در محلات حاشیه ای می باشند. هر دفتر تسهیلگری از پنج کارشناس تشکیل شده است؛ کارشناس اجتماعی، اقتصادی، شهرسازی، مددکاری و حقوقی و مدیر دفتر.
یکی از اهدف دفاتر تسهیلگری، بهبود کیفیت زندگی ساکنین و کاهش و کنترل آسیب های اجتماعی در سطح محلات است. در شهر خرم آباد به عنوان مرکز استان لرستان ۸ دفتر تسهیلگری در ۱۵ محله از جمله محلات دره گرم شرقی و غربی، فلک الدین و میدان تیر، جهانگیر آباد و پاچنار، اسدآبادی و کرگانه، کوی علی آباد و شمشیر آباد، اسبستان و پشته مطهری، گل سفید و پشت بازار و ماسور فعالیت دارند.

بازدید میدانی از هر ۸ دفتر تسهیلگری و گفتگو با مدیران و کارشناسان دفاتر تسهیلگری و همچنین گفتگو با اهالی و ساکنین این محلات، نشان می دهد که در زیر پوست شهر با حجم انبوهی از مسائل و مشکلات عدیده اجتماعی و فرهنگی مواجه ایم.
مسائل و مشکلات معیشتی و اقتصادی و فشار مضاعف تورم افسار گسیخته، عرصه را بر زندگی افراد جامعه به خصوص اقشار فرودست و آسیب دیده تنگ کرده است. حجم انبوهی از مسائل و مشکلات اقتصادی باعث شده است که در حوزه آسیب های اجتماعی به خصوص در محلات حاشیه ای با مشکلات زیادی مواجه باشیم.
بیکاری، فقدان تخصص و مهارت، اعتیاد، خشونت، خودکشی، کودکان جا مانده از تحصیل، پدیده کودکان کار و خیابانی ، کودک همسری و تضعیف سرمایه اجتماعی تنها بخشی از مهمترین آسیب های اجتماعی در محلات حاشیه ای محسوب می شوند. بر کسی پوشیده نیست که جامعه لرستان با درد، رنج و محرومیت عجین گشته است. اعتقاد دارم هر نهادی در حیطه وظایف ذاتی خود اگر جزئی از راه حل مسائل ذکر شده نباشد، خود بخشی از مسئله است! برای کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی و فرهنگی در سطح جامعه یک دستگاه و یا نهاد به تنهایی نمی تواند با این حجم انبوه از مسائل و مشکلات ذکر شده مقابله کند.
لذا می بایست دستگاه های متولی و مسئول، تشکل ها و ان جی اوها، صاحب نظران و نخبگان، اهالی رسانه و خیرین همگی با همدلی و همیاری و با هم افزایی و کار و روحیه جهادی به مقابله با مشکلات ذکر شده پرداخته و رویکرد و نگاه ویژه ای به محلات محروم و حاشیه ای داشته باشند.
امید که همه ما به عنوان شهروندان این شهر و دیار، نسبت به مسائل و مشکلات ساکنین محلات حاشیه ای بی تفاوت نبوده و مشکلات آنها را در اولویت قرار دهیم.

بهزاد رضوانی -مدیر سازمان فرهنگی، اجتماعی، ورزشی شهرداری خرم آباد
انتهای پیام/